Νέο μήνυμα στους υπουργούς από το Μέγαρο Μαξίμου

Νέο μήνυμα στους υπουργούς από το Μέγαρο Μαξίμου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τον κακό της εαυτό, όσον αφορά την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, βρίσκεται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση. Η αυστηρή επισήμανση του κ. Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του τη Μεγάλη Εβδομάδα, ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο να «κλοτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω» και ότι θα πρέπει να τρέξουν για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει καθώς δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση, έπεσε στο κενό. Το ίδιο και το πρώτο «καμπανάκι» πριν από μερικές εβδομάδες, όταν διαπιστώθηκε απροθυμία των κυβερνητικών στελεχών να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης. Ετσι, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο να απευθύνει προς τους εμπλεκομένους με την αξιολόγηση υπουργούς εκ νέου επιστολή, στην οποία να τους υπενθυμίζεται ότι τα περιθώρια στενεύουν και η προθεσμία εκπνέει. Οπως αναφέρουν στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, είναι έντονη η ενόχληση στην κυβερνητική ηγεσία για την απροθυμία που αποτυπώνεται και ουσιαστικά στην επιστολή θα αναφέρεται σε αυστηρό τόνο ότι η κυβέρνηση έχει μόλις λίγες ημέρες πλέον στη διάθεσή της για την υλοποίηση σημαντικού αριθμού προαπαιτούμενων. Υπενθυμίζεται, δε, ότι το διακύβευμα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των βημάτων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το μνημόνιο, που αποτελεί, πλέον, το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί, δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέσα σε δύο εβδομάδες να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Και από το Μαξίμου αναφέρουν ότι μέχρι τις 24 Μαΐου και το επόμενο Eurogroup όλα θα είναι έτοιμα για να επιτευχθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement).

Το Μαξίμου επιμένει, επίσης, ότι είναι εφικτός στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αυτό συνεπάγεται ότι στο ενδιάμεσο θα πρέπει να νομοθετηθούν μια σειρά από δράσεις για τα προαπαιτούμενα. Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι –με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων– ορισμένα από τα προαπαιτούμενα θα μείνουν για να υλοποιηθούν αργότερα, καθώς δεν είναι εφικτή η άμεση υλοποίησή τους.

Mε το οικονομικό επιτελείo

Οπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει κύκλο συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο, ενώ, καθώς τα χρονοδιαγράμματα εκπνέουν, θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων, προκειμένου να παρεμβαίνει όπου θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρωταρχική μέριμνα του Μαξίμου είναι να μην επιβεβαιωθούν εκείνες οι φωνές από την πλευρά των εταίρων και δανειστών, που εκφράζουν προβληματισμό για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει έγκαιρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια συνολικότερη καθυστέρηση στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας και, εντέλει, να οδηγήσει σε αμφισβήτηση το χρονοδιάγραμμα που η κυβέρνηση έχει εντάξει στο κεντρικό αφήγημά της και αφορά όχι απλώς την ημερολογιακή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά την εξασφάλιση μιας συνολικής μεταμνημονιακής συμφωνίας με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τόσο σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, όσο και αναφορικά με το καθεστώς εποπτείας που θα συμφωνηθεί για την επόμενη ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή