Δ. Φιλιππίδης: Η αναγνώριση μιας προσφοράς

Δ. Φιλιππίδης: Η αναγνώριση μιας προσφοράς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα αφιερωμένη στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Φιλιππίδη η σημερινή στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, ο οποίος θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας πολύπτυχης βιογράφησής του από άξιους συναδέλφους του, τον ανθό της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης. Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Τόπος Τοπίο», οι εκδόσεις Μέλισσα σε συνεργασία με τον αρχιτεκτονικό ιστότοπο του Γιώργου Τριανταφύλλου (triantafyllou.blogspot.com) διοργανώνουν από τις 12 το μεσημέρι, σήμερα Σάββατο 12 Μαΐου, ώς τις 7 το βράδυ, μία συνάθροιση αρχιτεκτόνων με σκοπό να τιμήσουν τον πάντα ακμαίο Δημήτρη Φιλιππίδη, ένα από τα λαμπρά μυαλά της ελληνικής αρχιτεκτονικής με τεράστια συνεισφορά στην ανάγνωση και κατανόηση του ελληνικού «τρόπου».

«Το να συμμετέχει κανείς σε μια τιμητική εκδήλωση για τον εαυτό του προκαλεί ανάμεικτα αισθήματα», λέει ο Δημήτρης Φιλιππίδης. «Από τη μια μεριά, μου γεννιέται μια αίσθηση τέλους, ότι τα καλά έχουν πια περάσει και τώρα πια κοιτάζω προς τα πίσω με νοσταλγία, ίσως και με πικρή γεύση μελαγχολίας. Από την άλλη, απορώ για το πότε πρόλαβαν να συμβούν τόσα θαυμάσια, περίεργα και απρόβλεπτα στη ζωή μου, κάτι που με γεμίζει χαρά για τους σπουδαίους ανθρώπους που γνώρισα και για όσα πρόλαβα να δω και να κάνω». Η εκδήλωση, που επιμελούνται οι Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Αννη Ραγιά, Γιώργος Τριανταφύλλου και Πάνος Τσακόπουλος, έχει στο πρόγραμμα εξαιρετικές εισηγήσεις από εξέχοντες ομιλητές.

«Δύσκολοι οι απολογισμοί, όταν έρχεσαι να βάλεις διάσπαρτα γεγονότα σε λογική σειρά», λέει ο Δημήτρης Φιλιππίδης. «Ασχολήθηκα με τη ζωντανή αρχιτεκτονική γύρω μου, στον τόπο μου, έχοντας μια βιωματική σχέση μαζί της. Πορευόμουν μαζί με άλλους, ποτέ δεν ήμουν μόνος. Στον δρόμο προστέθηκαν πολλοί άλλοι, αξιόμαχοι, καλύτερα εξοπλισμένοι, που σήμερα προωθούν τη συζήτηση για αρχιτεκτονική πάνω στα νέα δεδομένα ενός κόσμου πια ενοποιημένου, πέρα από εθνικά σύνορα, αλλά την ίδια στιγμή, με καινούργια έμφαση στο τι αντιπροσωπεύει ο τοπικός χαρακτήρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή