Ελληνοβρετανική συνεργασία στην εκπαίδευση

Ελληνοβρετανική συνεργασία στην εκπαίδευση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Ορθώς ειπώθηκε ότι η επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλλίας Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα σηματοδοτεί ορόσημο στις μακρόχρονες και πολυτάραχες σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας, καθώς λιγοστοί είναι οι υψηλοί αξιωματούχοι της Βρετανίας που επισκέφθηκαν τη χώρα μας τον τελευταίο αιώνα. Η επίσκεψη του διαδόχου του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μεγάλη ιστορική και συμβολική αξία. Ομως, ίσως η ουσία της επίσκεψης να βρισκόταν αλλού, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο της εκπαίδευσης, καθώς η Ελλάδα, απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε., φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό κολεγίων που συνεργάζονται με βρετανικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Το δημοψήφισμα για Brexit και το ενδεχόμενο η χώρα τους να βρεθεί εκτός του πλαισίου της Ε.Ε. κινητοποίησε την εκπαιδευτική κοινότητα να επιδιώξει τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων και να διερευνήσει δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασίες. «Καταλάβαμε αμέσως ότι το δίκτυο των σχέσεών μας στην Ευρώπη βρισκόταν σε κίνδυνο και αναζητήσαμε τον καλύτερο τρόπο να εξομαλύνουμε τις επιπτώσεις» του Brexit, εξήγησε η Βίβιεν Στερν, διευθύντρια του Universities UK International, οργανισμός που βοηθάει τα βρετανικά πανεπιστήμια να βρουν διεθνείς συνεταίρους και τα εκπροσωπεί στο εξωτερικό. «Εάν υπάρχει κάτι θετικό στο δημοψήφισμα, είναι ότι πριν απ’ αυτό υποτιμούσαμε τις διμερής συνεργασίες με σημαντικούς εταίρους στην Ευρώπη και δεν επενδύαμε αρκετά σε αυτές».

Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, σε χαιρετισμό που αναγνώστηκε στην έναρξη του συνεδρίου (η ίδια συνόδευε τον πρίγκιπα Κάρολο και επισκέφθηκαν το συνέδριο στη λήξη του), σημείωσε πως 11.000 Ελληνες σπουδάζουν σήμερα στη Βρετανία και ότι περίπου 300.000 είναι οι Ελληνες απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων. Οπως είπε ο Βαγγέλης Τσιλιγκίρης, διδάσκων στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Nottingham Trent University, ο αριθμός των φοιτητών σε ελληνικά κολέγια-παραρτήματα βρετανικών ΑΕΙ (περίπου 17.000) σήμερα έχει ξεπεράσει τον αριθμό αυτών που σπουδάζουν στη Βρετανία. Σύμφωνα με έρευνα του δρος Τσιλιγκίρη (με στοιχεία έως το 2015), η Βρετανία ήταν σταθερά πρώτη στις προτιμήσεις Eλλήνων φοιτητών για πολλά χρόνια, αλλά τώρα νεότερα στοιχεία ίσως δείξουν ότι η Κύπρος έχει πάρει την πρωτιά.

Προφανώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ποιοτική εκπαίδευση και υπάρχουν 35 παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος των συζητήσεων στο συνέδριο ήταν πώς θα βελτιωθεί το πλαίσιο αναγνώρισης πτυχίων καθώς και πώς θα διασφαλιστεί συνεχής εγγύηση της ποιότητας των σπουδών. Ο Γιάννης Βερβερίδης, γ.γ. του Συνδέσμου Ελληνικών Kολεγίων, εκτίμησε ότι υπάρχουν προοπτικές η Ελλάδα να προσελκύσει 25.000-30.000 ξένους φοιτητές στα κολέγια. Επίσης, μια θετικότερη στάση του υπουργείου Παιδείας, η βελτίωση του νομικού πλαισίου, η υιοθέτηση κριτηρίων υψηλής ποιότητας και η αυξημένη αναγνώριση πτυχίων θα βοηθούσαν να μειωθεί η εκροή φοιτητών και καθηγητών από την Ελλάδα, είπε.

Ο Κων. Μπουραζέλης, αναπληρωτής πρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και διεθνών σχέσεων του ΕΚΠΑ, παρουσίασε τις διεθνείς συνεργασίες του ιδρύματος και τα προγράμματα που προσφέρονται στα αγγλικά. Σημείωσε ότι 13.000 Ελληνες φοίτησαν στη Βρετανία μέσω του Erasmus, ενώ, αντιστοίχως, 5.000 Βρετανοί φοίτησαν στην Ελλάδα. (Η κ. Στερν σημείωσε στο κλείσιμο του συνεδρίου ότι θα ήθελε να διερευνηθούν και άλλες συνεργασίες μεταξύ βρετανικών και δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων.) Η βουλευτής Νίκη Κεραμέως, υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της Ν.Δ., παρουσίασε το όραμα του κόμματος της να γίνει η Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος και να «διεθνοποιηθεί» η ελληνική εκπαίδευση με προγράμματα σε ξένες γλώσσες.

Καθώς η Ελλάδα και η Βρετανία προχωρούν σε μια νέα εποχή, και οι δύο έχουν ανάγκη τέτοιες συνεργασίες – στους τομείς των επιστημών και του πολιτισμού, της υγείας, της ναυτιλίας, της άμυνας, των τραπεζών και του εμπορίου, της διαχείρισης ακινήτων, και πολλών άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή