Για τρίτη φορά θα επανεξεταστεί η υπόθεση Γεωργίου

Για τρίτη φορά θα επανεξεταστεί η υπόθεση Γεωργίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δικαστικό σίριαλ εξελίσσεται η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, μετά τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή τη δεύτερη κατά σειρά αναίρεση της απαλλαγής του και να στείλει τον φάκελο για επανεξέταση στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για τρίτη φορά.

Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, όταν για δεύτερη φορά διαφώνησε με την απαλλαγή Γεωργίου για την κατηγορία που του είχε αποδοθεί περί ψευδών βεβαιώσεων σε βαθμό κακουργήματος, μετά τις καταγγελίες πρώην μελών της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ πως διόγκωσε εσκεμμένα το έλλειμμα του 2009, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας μας στα πρώτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εγγραφο της Eurostat

Η κατηγορία εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου και οι καταγγελίες περί διογκώσεως του ελλείμματος για το 2009 είχαν προκαλέσει κατά καιρούς έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους των Ευρωπαίων εταίρων που μετείχαν στα προγράμματα διάσωσης της χώρας, ενώ η Eurostat με έγγραφό της, το οποίο υπάρχει ήδη στη σχετική δικογραφία, έχει εγγράφως βεβαιώσει ότι ο υπολογισμός του ελλείμματος για το συγκεκριμένο έτος, όπως και για τα επόμενα, έγινε σε εκτέλεση συγκεκριμένων κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε. και τα αποτελέσματα του ελλείμματος εγκρίθηκαν από την ίδια. Πάντως, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η υπόθεση του ελλείμματος και η αποτίμηση τυχόν ευθυνών του Ανδρέα Γεωργίου θα απασχολήσουν και πάλι τους δικαστές του Εφετείου Αθηνών, το οποίο ήδη με δύο βουλεύματα του αρμοδίου δικαστικού του συμβουλίου έχει οδηγηθεί σε απαλλαγή του, ενώ απαλλακτικές ήταν και τις δύο φορές και οι σχετικές εισαγγελικές προτάσεις.

Η δικαστική εμπλοκή Γεωργίου σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και οι καταγγελίες περί διογκώσεώς του από τότε μέλη της Αρχής, πέραν των αντιδράσεων των Ευρωπαίων εταίρων, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ενώ οι δικαστικές περιπέτειές του σχετίζονται και με καταγγελίες για το πώς διοίκησε την ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ενώ αρχικά αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση διότι κρίθηκε ότι πριν στείλει τα στοιχεία για το έλλειμμα στη Eurostat δεν ενημέρωσε τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ίδιος κατά αυτής της καταδίκης άσκησε αναίρεση και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου την έκανε δεκτή, ενώ αναμένεται η κρίση του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου.

Πάντως, αν και αυτή τη φορά –τρίτη κατά σειρά– απαλλαγεί, είναι δύσκολο να ασκηθεί εκ νέου αναίρεση που θα οδηγούσε για νέα επανεξέταση της υπόθεσης, διότι τότε πραγματικά θα επρόκειτο όχι για δικαστικό σίριαλ αλλά για δικαστικό πόκερ, και μάλιστα για γερούς παίκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή