Πιστοί φίλοι με… μπαταρίες

Πιστοί φίλοι με… μπαταρίες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτυχία της δημοφιλούς, δυστοπικής παραγωγής του Netflix «Black Mirror» οφείλεται στον ρεαλισμό της ηχηρής της κριτικής απέναντι στην αχαλίνωτη τεχνολογική ανάπτυξη. Σε ένα από τα αυτοτελή επεισόδια της τελευταίας σεζόν, η σειρά απεικονίζει ένα μέλλον που η ιδιωτική ασφάλεια έχει αφεθεί σε τετράποδους φύλακες από μέταλλο, αδίστακτα ρομπότ με εξαιρετική νοημοσύνη και μηδέν συναισθηματικούς ενδοιασμούς. Το όνομα αυτών: «Σκυλιά».

Τα δικά της τετράποδα από μέταλλο παρουσίασε πρόσφατα η αμερικανική εταιρεία ρομποτικής Boston Dynamics, η οποία σκοπεύει να κυκλοφορήσει εκατό πειραματικά μοντέλα στην αγορά μέσα στο 2019. Τα επονομαζόμενα Spot-mini ζυγίζουν 30 κιλά, και φέρουν μια απόκοσμη ομοιότητα με τα τωρινά μας κατοικίδια: τα μεταλλικά τους πόδια μιμούνται το μυϊκό σύστημα των σκυλιών, ενώ κινούνται στον χώρο μέσω ενός αυτόματου συστήματος πλοήγησης που θυμίζει την περιέργεια ενός ζώου με σάρκα και οστά. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτομέρεια που τα διαφοροποιεί: αντί για κεφάλι, τα Spot-mini διαθέτουν έναν ρομποτικό βραχίονα που τους επιτρέπει να ανοίγουν πόρτες, να σηκώνουν βάρη μέχρι και 15 κιλών, αλλά και να χειρίζονται διάφορα εργαλεία. Οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν την παρουσίαση της Boston Dynamics κατέληξαν σε ένα ομόφωνο συμπέρασμα: τα τετράποδα ρομπότ είναι «τρομακτικά, αλλά ταυτόχρονα κάπως χαριτωμένα». Οσο παράξενο και αν ακούγεται, η ιδέα της χρήσης των ρομπότ ως κατοικιδίων δεν είναι διόλου καινούργια. Πάνε 20 χρόνια από τότε που η SONY λάνσαρε το επαναστατικό AIBO, ένα μικροκαμωμένο και σαφώς πιο χαριτωμένο μεταλλικό κατοικίδιο για όσους επιθυμούσαν έναν σκύλο δίχως το βάρος της συναισθηματικής ευθύνης. Πρόσφατα, έπειτα από χρόνια διακοπής της κυκλοφορίας του, η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο μοντέλο AIBO, το οποίο έχει ήδη γίνει ανάρπαστο στην Ιαπωνία. Το ανανεωμένο ρομπότ διαθέτει ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό ζευγάρι ματιών που σπινθηρίζουν με σπιρτάδα, ενώ οι αισθητήρες του προσώπου του, του επιτρέπουν να αντιδρά με περισσότερες εκφράσεις απ’ ό,τι ένας κανονικός σκύλος. Ακριβώς όπως ένα πραγματικό κατοικίδιο, το ρομπότ της SONY ανταποκρίνεται σε μία σειρά εντολών, μεταξύ των οποίων και μερικές που συνήθως δεν θα ζητούσαμε από τα σκυλιά – για παράδειγμα, «τράβηξέ με μια φωτογραφία».

Συναισθηματικοί δεσμοί

Αν οι παραπάνω λεπτομέρειες προκαλούν κυνισμό στους περισσότερους ζωόφιλους, ίσως εκπλαγούν όταν μάθουν πως οι ιδιοκτήτες των AIBO αναπτύσσουν ιδιαίτερους συναισθηματικούς δεσμούς με τα ρομποτικά τους κατοικίδια. Μάλιστα, στην Ιαπωνία υπάρχει ήδη ένα βουδιστικό μνημείο για 114 «νεκρά» μοντέλα, όπου ιερείς προσεύχονται για την ανάπαυση των μεταλλικών ψυχών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή