Σε νέα περιδίνηση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ​​πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πορεύεται προς την «αψίδα του θριάμβου» του, ολοκληρώνοντας την τελευταία αξιολόγηση, με την Ελλάδα να επιστέφει στις αγορές –ασχέτως τι σημαίνει αυτό– και έχοντας στο ενεργητικό του ίσως μια κάποια συμφωνία με τα Σκόπια.

Τα «επιτεύγματά» του δεν θα είναι ασφαλώς τα προδοκώμενα ούτε από τους ψηφοφόρους του ούτε από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών – κάτι που θα καταγραφεί στις εκλογές οψέποτε διεξαχθούν. Θα είναι ωστόσο πλήρως εναρμονισμένα με τις επιδιώξεις των εταίρων μας, πρωτίστως στην Ε.Ε., αλλά και στο ΝΑΤΟ. Εξ ου και η στήριξη που του παρέχουν πλέον αφειδώς.

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα καθορίσουν εν ολίγοις την πορεία της Ελλάδος για τις επόμενες δεκαετίες. Το θέμα ήταν να μην είχε προκύψει στην πολιτική σκηνή. Αλλά αυτό συνετελέσθη, με ευθύνη πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που αρχικώς τον υποτίμησαν ως πολιτικό αντίπαλο και στη συνέχεια ήσαν ανίκανα ως κόμματα να διαγνώσουν τη δυνατότητα ακραίας προσαρμοστικότητος του κ. Τσίπρα κατά την εναρμόνισή του με το ευρωπαϊκό κατεστημένο.

Θα ήταν όμως σφάλμα να προεξοφλήσει κάποιος ότι –έστω και με τους πρώτους ολέθριους ερασιτεχνισμούς της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και με τις τραγικές αστοχίες των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν– εγγίζουμε το τέλος μιας μακράς δοκιμασίας που άρχισε το 2010.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση που υφίστατο προ οκταετίας, η ομονοούσα στο επίπεδο της ηγεσίας, σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα τότε, έπαυσε να υφίσταται από καιρού. Και το περίφημο εκείνο πρόγραμμα διασώσεως της Ελλάδος είχε διαμορφωθεί με βάση κάποια πολιτικά και οικονομικά δεδομένα που πλέον δεν υφίστανται.

Η Βρετανία βρίσκεται σε πορεία εξόδου και ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της Ε.Ε. θα παύσει πια να συνεισφέρει. Στην Ιταλία αναμένεται σχηματισμός κυβερνήσεως ακραίας, αντισυμβατικής και ευρωσκεπτικιστικής και οι ανησυχίες των αγορών έχουν επηρεάσει δυσμενώς και τα ελληνικά ομόλογα. Η τιμωρητική –άφρων από μιαν άποψη– πολιτική των Bρυξελλών έναντι της Πολωνίας ενδέχεται να οδηγήσει σε αντιπαραγωγική συσπείρωση τις χώρες του Βίσεγκραντ, που αντιτάσσουν τη χριστιανική Ευρώπη στα πολυπολιτισμικά και πολυεθνικά ιδεολογήματα της Γερμανίας.

Αγωνίζονται οι εταίροι μας –και ο κ. Τσίπρας συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις– προκειμένου να κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» των Δυτικών Βαλκανίων, εξ ου και η εργώδης προσπάθεια των Αθηνών να «ρυθμίσει» τα εκκρεμούντα θέματα με την ΠΓΔΜ και με την Αλβανία. Αλλά η πραγματική αστάθεια βρίσκεται ανατολικώς, όπου η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν και η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Ιερουσαλήμ ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις, με επιπτώσεις σοβαρότατες στην περιοχή και στην Ε.Ε.

Δεν είναι ώρα για θριάμβους, συνεπώς, ούτε να προεξοφλεί κανείς επιστροφή σε μια «κανονικότητα». Η Ευρώπη και ο χώρος περί την Ελλάδα ευρίσκονται σε περιδίνηση. Πλήρη ρευστότητα θα πρέπει να αναμένουμε, ενδεχομένως, διότι τα δεδομένα που υφίσταντο έχουν ανατραπεί, ακόμη και εάν δεν προσμετρεί κανείς δυσάρεστες εκπλήξεις από την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή