Η επίθεση στο ΣτΕ σχεδιάστηκε σε συνέδριο αναρχικών

Η επίθεση στο ΣτΕ σχεδιάστηκε σε συνέδριο αναρχικών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνάντηση αναρχικών απ’ όλη την Ελλάδα, που φιλοξενήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, σχεδιάστηκε η καταδρομική επίθεση στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, το διήμερο 19 – 20 Μαΐου φιλοξενήθηκε στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός» στου Ψυρρή το πρώτο τακτικό συνέδριο της Αναρχικής Ομοσπονδίας. Σ’ αυτό συμμετείχαν μεταξύ άλλων μέλη του «Ρουβίκωνα», της Αναρχικής Συλλογικότητας Νέας Φιλαδέλφειας (ΑΣΥΝΦ) και της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις τρεις ομάδες αναρχικών, που το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο κτίριο του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου στην οδό Πανεπιστημίου.

Το Σάββατο, πρώτη μέρα του συνεδρίου, παρούσες στον διάλογο ήταν οι συλλογικότητες της Αναρχικής Ομοσπονδίας και συγκεκριμένες προσκεκλημένες συλλογικότητες και άτομα, ενώ την Κυριακή η συζήτηση ήταν δημόσια. Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι το «ντου» της Δευτέρας αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε στο περιθώριο του συνεδρίου. Προς επίρρωσιν των εκτιμήσεών τους επικαλούνται το γεγονός ότι το κείμενο ανάληψης ευθύνης για την επίθεση στο ΣτΕ υπογράφουν οι τρεις από τις έξι αναρχικές συλλογικότητες που μετείχαν στο συνέδριο. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης βλέπουν πίσω από την προχθεσινή σύμπραξη αναρχικών την προσπάθεια του «Ρουβίκωνα» να αναζητήσει συμμαχίες προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει τη δράση του.

Η καταδρομική επιχείρηση έγινε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, με τη συμμετοχή περίπου 70 ατόμων, τη στιγμή που στο εσωτερικό του Αρσάκειου Μεγάρου βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου που προβλέπει περικοπές συντάξεων. Παρά το γεγονός ότι μετά και την παραίτηση του προέδρου του, Νίκου Σακελλαρίου, το ΣτΕ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αρμόδιοι αξιωματικοί έλεγαν χθες στην «Κ» ότι το κτίριο δεν είχε αξιολογηθεί ως πιθανός στόχος και δεν επιτηρούνταν από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Στο εσωτερικό του κτιρίου, αντίθετα, εκτελούσε υπηρεσία ένας ένστολος φρουρός, στον οποίο οι κουκουλοφόροι είπαν «είμαστε από τον Ρουβίκωνα» προτρέποντάς τον να μείνει ακίνητος.

Οι αναρχικοί είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη και κύκλωσαν το ΣτΕ από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο κύριος όγκος τους παρέμεινε στα σκαλιά της εισόδου, ενώ μία ομάδα 4 – 5 ατόμων έφτασε στην είσοδο προκαλώντας φθορές στα συστήματα ελέγχου στην πύλη. Η επίθεση διήρκεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά οι δράστες αποχώρησαν μαζικά και διέφυγαν από τη στοά δίπλα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» και την οδό Φειδίου στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με μαρτυρία, τη στιγμή της αποχώρησης ένας από τους δράστες φώναξε στους υπολοίπους «όλοι μαζί», προκειμένου οι συμμετέχοντες στην επίθεση να μη διασπαστούν και κινδυνεύσουν με σύλληψη, όπως συνέβη μετά την επίθεση στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας. Σημειώνεται ότι κατά τη διαφυγή τους οι δράστες αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων προκειμένου να δυσκολέψουν την καταδίωξή τους από αστυνομικούς. Τελικά δεν έγιναν προσαγωγές υπόπτων, ενώ οι αστυνομικοί δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο ταυτοποίησης των δραστών σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε για τα μέλη του «Ρουβίκωνα» ότι «πολιτικά κινούνται με τα τέσσερα σαν τα μωρά» και χαρακτήρισε τις δράσεις της ομάδας «γραφικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή