Παραδοχή – μήνυμα Κ. Γαβρόγλου

Παραδοχή – μήνυμα Κ. Γαβρόγλου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αστυνομία πρέπει να μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν συντελούνται ποινικά αδικήματα». Αυτό παραδέχθηκε, χθες, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε μια συνέντευξη κατά την οποία επανέλαβε εξαγγελίες δικές του ή των προκατόχων του. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες, όπως και πέρυσι τέτοια εποχή, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Ιουνίου θα ανακοινώσει το σχέδιό του για το νέο εξεταστικό προς διαβούλευση. Πέρυσι το καλοκαίρι το ΙΕΠ είχε παρουσιάσει ένα ανάλογο σχέδιο.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας χθες στον Ρ/Σ 24/7 ανέφερε ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στην καίρια ερώτηση εάν τώρα προστατεύεται επί της ουσίας το άσυλο. Μάλιστα, για τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ καθώς και τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών πέριξ των ΑΕΙ, όπως στο Οικονομικό Αθηνών, στο ΕΜΠ, στη Νομική και στο ΑΠΘ, ο υπουργός δήλωσε ότι «με φοβίζει ότι το θέμα των ναρκωτικών παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και “ξεχειλίζει” και στο πανεπιστήμιο». Ωστόσο, για την προοπτική λήψης πολιτικών μέτρων από την κυβέρνηση ανέφερε «ότι δεν μπορώ να λύσω τα προβλήματα του δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη» και ότι «δεν θέλω να επεκταθώ, διότι δεν είναι της αρμοδιότητάς μου».

Οσο για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο κ. Γαβρόγλου δεν έδωσε λεπτομέρειες της πρότασης του υπουργείου. Δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών για να μην επηρεαστούν οι φετινοί υποψήφιοι. Επιχείρημα που κρίνεται έωλο, διότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί το 2020. Αντίθετα, μάλλον η δήλωση Γαβρόγλου προσιδιάζει σε υπεκφυγή, εάν θυμηθούμε ότι ανάλογες δηλώσεις ο Κ. Γαβρόγλου είχε κάνει στον Ρ/Σ 24/7, πέρυσι στις 6 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Χαρακτηριστικά στις 7/7/2017 δήλωσε: «Δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε κάτι όσο τα παιδιά προετοιμάζονταν για εξετάσεις. Τώρα που έχουμε αυτή την άνεση, μπορούμε να ξεκινήσουμε τον διάλογο. Ολα θα συζητηθούν με όλους στη Βουλή και στην ώρα τους».

Επανάληψη παλαιότερων εξαγγελιών ήταν και τα περί οργάνωσης, μετά την ολοκλήρωση του σχολικού προγράμματος, μαθημάτων αγγλικών και πληροφορικής ώστε οι μαθητές να μπορούν να αποκτήσουν κρατικό πιστοποιητικό. Το πρόγραμμα θα οργανωθεί για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και θα διδάσκουν καθηγητές που θα προσληφθούν για τον σκοπό αυτό. Ανάλογη πρόβλεψη είχαν κάνει και η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου αλλά και ο τέως υπουργός Νίκος Φίλης στην «Κ» στις 25 Οκτωβρίου 2015. Το μέτρο, πάντως, μάλλον δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς, αφού συνεργάτες του υπουργού δεν μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας από τους καθηγητές Λυκείου, κατόπιν τους καθηγητές των Γυμνασίων και τέλος τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς.

Τέλος, χθες, ανακοινώθηκε ότι λόγω των αυξομειώσεων στον κατά τόπους μαθητικό πληθυσμό κλείνουν 12 δημοτικά και 15 νηπιαγωγεία, ενώ ιδρύονται πέντε δημοτικά και πέντε νηπιαγωγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή