«Σφιχτό» πλαίσιο για την επιλογή των γενικών γραμματέων στο Δημόσιο θέτει η τρόικα

«Σφιχτό» πλαίσιο για την επιλογή των γενικών γραμματέων στο Δημόσιο θέτει η τρόικα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονοδιάγραμμα από το ΑΣΕΠ για την εξέλιξη της διαδικασίας επιλογής των γενικών και ειδικών γραμματέων αλλά και των προϊσταμένων του Δημοσίου ζητεί η τρόικα, όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας.

Κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επισημάνθηκε η καθυστέρηση που σημειώνεται στην επιλογή των γενικών γραμματέων καθώς και οι καταγγελίες, κυρίως από την πλευρά της Ν.Δ., για «φωτογραφικές προκηρύξεις» που στόχο έχουν την «τακτοποίηση» ημετέρων. Στην κατεύθυνση αυτή, οι θεσμοί, όπως καταγράφεται και στο κείμενο της συμφωνίας, ζήτησαν την εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες στην οποία θα καταγράφονται οι ανάγκες αλλά και τα τυπικά προσόντα που θα «συνοδεύουν» τις επίμαχες θέσεις. Οσες προκηρύξεις βρεθούν «προβληματικές» θα πρέπει να ακυρωθούν και να γίνει επαναπροκήρυξη των επίμαχων θέσεων μέχρι τον Ιούλιο.

Αντίστοιχα, από το ΑΣΕΠ ζητήθηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή η οποία θα καταγράψει το δυναμικό του ΑΣΕΠ και θα δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα που θα προσδιορίζει την εξέλιξη και τις «κρίσεις» της επιλογής προϊσταμένων και γενικών γραμματέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΣΕΠ δεν είναι καθολικά υπεύθυνο για τις «κρίσεις», ωστόσο συμμετέχει και στις δύο επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για την επιλογή προϊσταμένων και γενικών γραμματέων αντίστοιχα.

Μικρή παράταση δίνεται και στην επιλογή των προϊσταμένων. Βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος, οι τοποθετήσεις των γενικών διευθυντών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο, των διευθυντών μέχρι τον Οκτώβριο και των προϊσταμένων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στο μέτωπο της κινητικότητας, οι τοποθετήσεις του κύκλου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο, ενώ στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι η τελική απόφαση για την τοποθέτηση θα γίνεται από τον φορέα υποδοχής χωρίς πολιτική εμπλοκή. Ειδική αναφορά γίνεται στο θέμα των αποσπάσεων στο πλαίσιο της κινητικότητας, και επισημαίνεται ότι αυτές θα πρέπει να αφορούν ειδικές περιπτώσεις και να μη γίνεται κατάχρησή τους.

Αναφορικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Ως προς τις προσλήψεις, από το 2019 και εντεύθεν, αυτές θα γίνονται σε αναλογία 1 προς 1 με τις αποχωρήσεις.

Για τις μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου βάσει δικαστικής απόφασης, σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να επιφέρουν αλλαγή στο μισθολογικό κόστος, ενώ συνολικά ο μέσος όρος των συμβασιούχων θα πρέπει να μείνει σταθερός και για το 2018. Από τον αριθμό αυτό, διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται οι συμβασιούχοι των οποίων η απασχόληση σχετίζεται με το προσφυγικό, τις φυσικές καταστροφές αλλά και την ανθρωπιστική κρίση.

Τέλος, στο μνημόνιο καταγράφεται η συνέχιση του ελέγχου των συμβάσεων και της γνησιότητας των πιστοποιητικών, καθώς και η επιτάχυνση στην εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή