ΑΕΙ, μια αγωγή με συμβολισμό: Πελεγρίνης κατά μελών του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ

ΑΕΙ, μια αγωγή με συμβολισμό: Πελεγρίνης κατά μελών του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία αγωγή, στις πτυχές της οποίας ορισμένοι προσδίδουν ισχυρό πολιτικό συμβολισμό για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την υποδοχή των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, έχει οριστεί να εκδικασθεί την προσεχή Πέμπτη 7 Ιουνίου. Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης έχει στραφεί εναντίον των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος –πρόκειται για Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού αλλά και καθηγητές του ΕΚΠΑ– υποστηρίζοντας ότι τον συκοφάντησαν με ψεύδη, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων το 2013.

Ειδικότερα, η εκδίκαση της αγωγής επαναφέρει στη μνήμη τα γεγονότα του τελευταίου τριμήνου του 2013 στα πανεπιστήμια. Τότε, λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση στους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ, είχαν προκληθεί οξύτατες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Ενδεικτικά, το εμβληματικό ΕΚΠΑ δεν λειτουργούσε λόγω της τρίμηνης απεργίας του διοικητικού προσωπικού του. Στα μέσα Νοεμβρίου, ο κ. Πελεγρίνης κατέθεσε αγωγή για προσβολή προσωπικότητας κατά των μελών του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

Η ανακοίνωση

Ο κ. Πελεγρίνης στην αγωγή του επικαλέσθηκε ανακοίνωση του Συμβουλίου στις αρχές του Νοεμβρίου 2013, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι το Συμβούλιο εκτιμά πως ο πρύτανης έχει σοβαρότατη ευθύνη, ως έχων, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα της διοίκησης του Ιδρύματος. Στην επίμαχη ανακοίνωση τα μέλη του Συμβουλίου καλούσαν τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας να λάβει μέτρα και έκαναν λόγο για ενέργειες και παραλείψεις του κ. Πελεγρίνη, οι οποίες, κατά την άποψή τους, «έχουν βλάψει σοβαρά το Ιδρυμα». Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στην αγωγή του κ. Πελεγρίνη για τα μέλη του Συμβουλίου «… ισχυρίστηκαν σε βάρος μου αναληθείς ισχυρισμούς… πρoσέβαλαν βαρύτατα τηv πρoσωπική και επαγγελματική μoυ αξιoπρέπεια και εvτιμότητα και τηv επάρκεια πρoς άσκηση τωv υπηρεσιακώv μoυ καθηκόvτωv και συvακόλoυθα τηv πρoσωπικότητά μoυ, καθ’ όσov με εvεφάvισαν ως πρύτανη, που παρανομεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι απαραίτητη και η διερεύνηση των πράξεών μου από δημόσιες Αρχές».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πελεγρίνης έχει στραφεί εναντίον των Δημήτρη Μπερτσιμά, προέδρου του Συμβουλίου και καθηγητή ΜΙΤ, Δημήτρη Τσώκου, καθηγητή στο Χάρβαρντ, Αλέξανδρου Νεχαμά καθηγητή Princeton και νέου ακαδημαϊκού στην Ακαδημία Αθηνών, Jack Davies, καθηγητή Αρχαιολογίας ο οποίος ανακάλυψε τον λεγόμενο «Τάφο του πολεμιστή» πριν από δύο χρόνια κοντά στην Πύλο, και Σταύρου Κατσανέβα, καθηγητή Φυσικής στο πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot. Εναγόμενοι είναι και οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή, Ελένη Μαντζουράνη και Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Ο κ. Πελεγρίνης ζητούσε αποζημίωση ενός εκατ. ευρώ ως ηθική βλάβη, αλλά το ποσό μετά την περυσινή αναβολή της εκδίκασης μειώθηκε στις 500.000. Από την αγωγή ζήτησαν εγγράφως να εξαιρεθούν τα μέλη του Συμβουλίου και καθηγητές του ΕΚΠΑ Γεώργιος Κρεατσάς (επειδή απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου που εξέδωσε την ανακοίνωση), και η Ευγενία Μπουρνόβα (επειδή είχε καταψηφίσει την ανακοίνωση), και εκ των υστέρων η Γλυκερία Σιούτη.

«Πεμπτοφαλλαγγίτες»

«Μας κατηγορεί ότι τον δυσφημήσαμε για μία ανακοίνωση που βγάλαμε ως Συμβούλιο το 2013, όταν διαρκούσης της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, το ΕΚΠΑ έμεινε κλειστό επί τρεις μήνες. Δεν μπορούσαμε να πάμε στα γραφεία μας, δεν γίνονταν μαθήματα, εργαστήρια, εγγραφές πρωτοετών, μαθήματα Erasmus, πληρωμές πιστωτών, διεκπεραίωση διαγωνισμών, κ.λπ. Κατηγορούμαστε για συκοφαντική δυσφήμηση εμείς που, χωρίς κανέναν χαρακτηρισμό, προσπαθούσαμε ως Συμβούλιο να ασκήσουμε τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο που μας έδινε ο νόμος, από τον τότε πρύτανη Θ. Πελεγρίνη που μας χαρακτήριζε "πεμπτοφαλλαγγίτες”» τονίζει στην «Κ» η κ. Κιντή.

Από την πλευρά του, ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε στην «Κ» ότι «δήλωσα πως λειτούργησαν ως “πεμπτοφαλαγγίτες”. Από την άλλη, για όλα τα στοιχεία για τα οποία με εγκαλούν, ασκήθηκαν πειθαρχική και ποινική δίωξη οι οποίες ετέθησαν στο αρχείο». Η κ. Κιντή για το θέμα, πάντως, ανέφερε ότι «η πειθαρχική δίωξη του τότε υπουργού εναντίον του πρώην πρύτανη ήταν τελείως ανεξάρτητη από τη δική μας ανακοίνωση και δεν σχετιζόταν με αυτή».

Ωστόσο, ο κ. Πελεγρίνης πρόσθεσε στην «Κ»: «Δεν τρέφω κάποιο αίσθημα αντιπαράθεσης με τα μέλη του Συμβουλίου. Απεναντίας έχω εκφράσει την εκτίμησή μου για το επιστημονικό τους έργο· αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν να είναι κατάλληλοι για την άσκηση διοικητικού έργου. Απόδειξη της εκτίμησής μου είναι πως για όσα μέλη ανακάλεσαν, συναίνεσα να εξαιρεθούν της αγωγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή