«Χλιαρή» η υποδοχή των δικτύων νέας γενιάς

«Χλιαρή» η υποδοχή των δικτύων νέας γενιάς

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργό ρυθμό υιοθετούν οι Ελληνες τα δίκτυα νέας γενιάς. Οι συνδέσεις υπερύψηλων ταχυτήτων, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και προσφέρουν ταχύτητες 100 και 200 Mbps, διεισδύουν μεν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τη διείσδυση των συνδέσεων της επόμενης γενιάς, που βασίζονται αποκλειστικά στην οπτική ίνα, οι οποίες προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, μέχρι 1 Gbps.

Οσον αφορά τις υφιστάμενες συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, που είναι γνωστές και ως τεχνολογία VDSL/Vectoring, η υποδοχή τους χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα «χλιαρή», αν όχι «απογοητευτική». Εξι μήνες μετά το πρώτο λανσάρισμά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενεργοποιηθεί και από τους τρεις παρόχους (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) περίπου 200 ευρυζωνικές συνδέσεις των 100 Mbps και άλλες 30 συνδέσεις των 200 Μbps. Ενδεικτικό της χαμηλής ζήτησης είναι ότι κανένας πάροχος δεν παρέχει στοιχεία πωλήσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία ευρυζωνικών συνδέσεων. O ΟΤΕ, για παράδειγμα, που θεωρητικά διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο, τις συμπεριλαμβάνει στην κατηγορία των συνδέσεων τεχνολογίας VDSL, που προσφέρουν ταχύτητες 30 έως 50 Mbps. Ετσι, είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη αγορά.

Ενδεικτικό της χαμηλής ζήτησης είναι και το γεγονός ότι η Vodafone παρέχει την τεχνολογία VDSL/Vectoring σε πακέτα των 100 Mbps. Δεν προσφέρει δηλαδή ακόμα πακέτα με συνδέσεις των 200 Mbps, όπως κάνουν οι ανταγωνιστές της. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, αυτή η απόφαση λήφθηκε, καθώς κρίθηκε χαμηλό το ενδιαφέρον της αγοράς για συνδέσεις των 200 Mbps.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει τη ζήτηση συνδέσεων που προσφέρουν ακόμα πιο υψηλές ταχύτητες. Στην κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες από τους αρμόδιους υπουργούς περιλαμβάνεται δράση ενίσχυσης με 360 ευρώ για απόκτηση συνδέσεων τεχνολογίας FTTΒ/FTTΗ, που θα προσφέρουν ταχύτητες από 100 έως 1 Gbps. Η υπουργική απόφαση προβλέπει τη διάθεση 50 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση περίπου 138.000 συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων, βασισμένων αποκλειστικά σε οπτική ίνα που θα φθάνει έως το κτίριο ή και έως το διαμέρισμα. Εφόσον αυτός ο στόχος επιτευχθεί έως τον Μάρτιο του 2019, θα σχεδιαστούν επόμενοι ετήσιοι κύκλοι ενισχύσεων της ζήτησης για επιπλέον τέσσερα έτη. Ετσι θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση αρχιτεκτονικών FTTB/FTTH.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εκτιμά ότι η ελληνική αγορά μπορεί να αντέξει μέχρι το 20% των ευρυζωνικών συνδέσεων να βασίζεται σε τεχνολογίες FTTH/FTTB. Αυτό σημαίνει ότι στη μέγιστη ανάπτυξή τους τα δίκτυα FTTB/FTTH μπορούν να καλύψουν μέχρι 700.000 οργανισμούς, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, από σχεδόν μηδενική κάλυψη σήμερα.

Παράγοντες της αγοράς επικρίνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει αποκλειστικά τις τεχνολογίες FTTH/FTTB, οι οποίες ακόμα δεν είναι διαθέσιμες, ενώ, αντίθετα, εξαιρεί τις συνδέσεις VDSL/Vectoring που είναι ήδη διαθέσιμες και, όπως διαφαίνεται, χρειάζονται «χείρα βοηθείας». Επίσης, αυτή η πρόθεση μπορεί να εγείρει ενστάσεις και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον είτε υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση της αρχής της ουδετερότητας του Διαδικτύου είτε κάποιος διακρίνει τυχόν κρατικές ενισχύσεις συγκεκριμένων κατασκευαστών εξοπλισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, εμμέσως πλην σαφώς, απέρριψε το ίδιο σχέδιο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό τον λόγο, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επανέφερε τη συγκεκριμένη δράση, αλλά με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το ΕΣΠΑ.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν την αναγκαιότητα να ξεκολλήσει από το μηδέν που βρίσκεται η χώρα στις συνδέσεις οπτικών ινών (FTTB/FTTH). Αυτή η αρνητική επίδοση, υποστηρίζουν, αφορά τους δείκτες αξιοποίησης και χρήσης των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα, όπως και εκείνους της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, αναφέρουν ότι ορθώς ενισχύεται η ζήτηση συνδέσεων νέας γενιάς (FTTB/FTTH), αφού στην αγορά VDSL/Vecroting ήδη επενδύουν οι πάροχοι και, ως εκ τούτου, στη συγκεκριμένη αγορά ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Μένει επομένως, καταλήγουν, να ενισχυθεί η αγορά στην οποία δεν επενδύουν οι πάροχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή