Κομματικός έλεγχος στην Παιδεία

Κομματικός έλεγχος στην Παιδεία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στοχεύει να ελέγξει κομματικά την εκπαίδευση, δημιουργώντας ένα αναξιοκρατικό πλαίσιο χωρίς αξιολόγηση, συναινετική στρατηγική και ακαδημαϊκή στόχευση, όπως συμβαίνει στις προηγμένες χώρες. Σε νομοσχέδιο για τις δομές και την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου υιοθετεί πλήρως μικροκομματικές στοχεύσεις και επιταγές μιας συντεχνιακής κάστας εκπαιδευτικών, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρίνει με σφοδρότητα κατά το παρελθόν. Μάλιστα, τα έωλα επιχειρήματά του υπέρ ενός μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος καταρρίπτονται και από τα στελέχη της εκπαίδευσης. Με σφοδρότητα κατά του ν/σ αντέδρασαν Ν.Δ., ΔΗΣΥ, Ποτάμι και ΚΚΕ, που προανήγγειλε κινητοποιήσεις.

Το ν/σ για τις νέες διοικητικές δομές της εκπαίδευσης, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σε κλίμα έντασης, εκτείνεται σε 586 σελίδες και 113 άρθρα, «υπερδιπλάσιο, δηλαδή, από το κείμενο που είχε αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε σχεδόν δυόμισι μήνες πριν», όπως ανέφερε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως. Μεταξύ των διατάξεων για τις οποίες ο κ. Γαβρόγλου επικρίνεται ότι επιχειρεί τη δημιουργία κομματικού στρατού είναι οι εξής:

• Για την επιλογή των διευθυντών σχολείων θα μετράει η συνέντευξη. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε επικρίνει με σφοδρότητα της διαδικασία της συνέντευξης. Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου καταργεί και τη μαγνητοφώνηση της συνέντευξης των υποψηφίων ενώπιον του Συμβουλίου Επιλογής, μία πρόβλεψη που λειτουργούσε υπέρ της διαφάνειας στη διαδικασία.

• Σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2, οι 13 περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης και οι 116 διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα επιλέγονται με συνέντευξη από το Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής. Την ευθύνη για συγκρότηση του συμβουλίου έχει ο διοικητικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, που θα πρέπει να εκλεγεί από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, αλλά η διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Ετσι στις μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 36 παρ. 5) ορίζεται ότι το Κεντρικό και τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής συγκροτεί ο (νυν) γ.γ. του υπουργείου Παιδείας. Η πλειονότητα των μελών είναι ουσιαστικά κυβερνητικές επιλογές και εκπρόσωποι των συνδικάτων (οι μισοί πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι στη Ν.Δ.).

• Τα ίδια θα ισχύσουν για την επιλογή συντονιστών Εκπαιδευτικού Εργου. Καθώς δεν έχει οριστεί διοικητικός γραμματέας, στη σύνθεση των Συμβουλίων Επιλογής κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου όλοι θα είναι κυβερνητικές επιλογές.

• Σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 1, η επιλογή των συντονιστών Εκπαίδευσης θα γίνει από συμβούλια, υπό την προεδρία των νυν περιφερειακών διευθυντών, που έχουν επιλεγεί 12 από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τους ΑΝΕΛ. «Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα βάλει τώρα τους “ημετέρους”, και η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά σωστά», τόνισε στην «Κ» στέλεχος της εκπαίδευσης!

• Καταργείται πλήρως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για νέα διαδικασία, πλην της αυτοαξιολόγησης.

Tο ν/σ ήταν το αποκλειστικό αντικείμενο της σύσκεψης που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με βουλευτές του κόμματος. Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε στη Βουλή σε κλίμα έντασης, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση και για τις «επείγουσες» διαδικασίες τις οποίες επέλεξε για να ψηφιστεί. Το ν/σ κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής και με τον χαρακτηρισμό «Επείγον» επιδιώκεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας. Για απαράδεκτη διαδικασία έκανε λόγο η Ν.Δ. «Το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων και εξαχρειώνει τους θεσμούς», είπε ο κ. Ιωάννης Ανδριανός, ενώ την απόσυρση άρθρων ζήτησαν η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. «Το επείγον είναι μια νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή