Αύξηση κερδών 113% για τον ΑΔΜΗΕ το πρώτο τρίμηνο

Αύξηση κερδών 113% για τον ΑΔΜΗΕ το πρώτο τρίμηνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ αλλά και η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που ελέγχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή και δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τριμηνιαία αποτελέσματα. Παρά τη μείωση των εσόδων κατά 7,8 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής προς τα κάτω του ετήσιου ρυθμιζόμενου εσόδου από τη ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ εμφάνισε σημαντική βελτίωση κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 31, 2 εκατ. ευρώ έναντι 14,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 καταγράφοντας αύξηση 113% και τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 63,6 εκατ. ευρώ έναντι 43,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 44,9%. Οι διαφορές αυτές, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οφείλονται κυρίως στην απελευθέρωση πρόβλεψης ύψους 26,6 εκατ. ευρώ καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή εργολάβου (η οποία κοινοποιήθηκε στη ΔΕΗ το 2006) που ανερχόταν σε 26,6 εκατ. ευρώ, περίπου, και επιδίκασε το συνολικό ποσό των 14.000 ευρώ εις βάρος του ΑΔΜΗΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ θα προτείνει στους μετόχους της συγγενούς (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών) τη διανομή μερίσματος ίσου με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2017, που αντιστοιχεί στο ποσό των 30,86 εκατ. ευρώ. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα εισπράξει το μερίδιο που της αναλογεί στη βάση του μεριδίου 51% που κατέχει στον ΑΔΜΗΕ.

Τα καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών το πρώτο τρίμηνο του 2018 ανήλθαν σε 15,8 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την καταβολή προμερίσματος περίπου 0,03 ευρώ ανά μετοχή. Οι τελικές αποφάσεις για το μέρισμα θα ληφθούν τον Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας το 2019 το συνολικό μέρισμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επισημαίνει τη δέσμευσή της σε συνεργασία με τη ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και τον στρατηγικό επενδυτή State Grid για την έγκαιρη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ επιτάχυνε τη γ΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με στόχο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός εντός του Ιουνίου, Επίσης σε εξέλιξη είναι η β΄ φάση με την επιλογή του αναδόχου για το έργο της κατασκευής των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέουν τη Νάξο με την Πάρο και τη Μύκονο. Επιπλέον, σε γραμμή αφετηρίας εισήλθε η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο με τη δημοσιοποίηση των τευχών δημοπράτησης των διαγωνισμών για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου και των δύο τερματικών σταθμών, ενώ παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε στη ΡΑΕ σχέδιο για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Τον Απρίλιο του 2018 ολοκληρώθηκε με επιτυχία πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στο οποίο συμμετείχαν 136 εργαζόμενοι με συμπληρωμένα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Η μείωση της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης από το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αναμένεται να ανέλθει στα 8,5 εκατ. ευρώ δίνοντας την ευκαιρία στον ΑΔΜΗΕ να ανανεώσει το στελεχικό του δυναμικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή