Ο κόσμος της ναυτιλίας θα σώσει τις θάλασσες

Ο κόσμος της ναυτιλίας θα σώσει τις θάλασσες

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιορτάζοντας φέτος τα πεντηκοστά τους γενέθλια, τα «Ποσειδώνια 2018» χαράζουν νέα ρότα για τον κόσμο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Μέσα σε πέντε γεμάτες ημέρες, οι 1.920 συμμετέχοντες που προσέλκυσαν φέτος –αριθμός-ρεκόρ για το ναυτιλιακό φόρουμ– θα παρουσιάσουν τα καινοτόμα τους προϊόντα και θα ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους σχέσεις. Ωστόσο, από το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο δεν θα μπορούσε να λείπει μια συζήτηση για την ίδια τη θάλασσα και την προστασία της.

Υπό την αιγίδα της νορβηγικής πρεσβείας και της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), δεκάδες συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν την Τρίτη το πρωί για να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης. Ηταν ένα ηλιόλουστο πρωινό γεμάτο συμβολισμούς, καθώς όχι μόνο συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά φιλοξενήθηκε στο Divani Apollo Palace στις ακτές της παραλίας του Καβουριού, όπου οι μνήμες από την πετρελαιοκηλίδα του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» είναι ακόμα ζωντανές.

Η δράση του ΟΗΕ

Συμβολική ήταν και η επιλογή του κεντρικού ομιλητή του σεμιναρίου. Ο λάτρης του ωκεανού Στούρλα Χένρικσεν έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Νορβηγικής Ενωσης Εφοπλιστών από το 2008 έως το 2017, ωστόσο από τις αρχές του χρόνου έχει αφοσιωθεί στην προστασία της θάλασσας, ως επικεφαλής της πλατφόρμας δράσης του ΟΗΕ για την Αειφόρο Επιχειρηματικότητα στον Ωκεανό. Η πλατφόρμα θα ξεκινήσει επισήμως τη δράση της την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και έτσι το σεμινάριο επέτρεψε μια πρώιμη ματιά στο όραμα του Χένρικσεν για το μέλλον των ωκεανών της υφηλίου – ένα μέλλον στο οποίο οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, όπου ο κόσμος της ναυτιλίας συμβαδίζει αρμονικά με την περιβαλλοντική προστασία.

Ο κόσμος της ναυτιλίας θα σώσει τις θάλασσες-1

Από αριστερά: Στούρλα Χένρικσεν, Βασίλης Μαμαλούκας, Jorn Gjelstad, Χριστίνα Πρεκεζέ και Αγγελική Κοσμοπούλου.

«Ο ωκεανός παρέχει το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε, καλύπτει το 70% του πλανήτη που κατοικούμε και περιέχει το 99% της βιοσφαίρας που μας περιβάλλει. Ταυτόχρονα, μας βοηθάει να παράγουμε φαγητό, ενέργεια και υπηρεσίες μεταφοράς. Πέρα από τον αλτρουισμό, από οικονομικής πλευράς και μόνο, χρειάζεται την προστασία μας», δήλωσε ο χαρισματικός ομιλητής, τονίζοντας πως ο άρρηκτος δεσμός του κόσμου της ναυτιλίας με τη θάλασσα τον καθιστά απαραίτητο κομμάτι της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία της. Υπενθύμισε, άλλωστε, πως δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς από τη ναυτιλία.

Για οποιονδήποτε σκεπτικιστή, που αμφιβάλλει πως οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν κίνητρα για αυτοεπιβαλλόμενες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, είχε ήδη προηγηθεί η απάντηση. Στον χαιρετισμό του, ο Νορβηγός πρέσβης στην Αθήνα Jorn Gjelstad αναφέρθηκε σε μια σειρά αξιοθαύμαστων πρωτοβουλιών που έχουν υιοθετήσει νορβηγικές εταιρείες, όπως η Hurtigruten, η οποία έχει απαγορεύσει τη χρήση οποιουδήποτε περιττού πλαστικού στα πλοία της, ή τα εκπληκτικά νορβηγικά φιορδ, τα οποία εξυπηρετούνται από πιλοτικά, ηλεκτρικά πλοία. «Η λογική πίσω από τις ιδιωτικές αυτές πρωτοβουλίες είναι απλή: μπαίνουμε σε μια νέα κλιματική οικονομία, και όποιος δεν συμμετέχει σε αυτή κινδυνεύει να παγιδευτεί σε ένα παρελθόν στασιμότητας», δήλωσε ο πρέσβης, τονίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ της Νορβηγίας και της χώρας μας: μεγάλες ακτές, πλήθος νησιών, δυνατή ναυτιλία και βαθιά αγάπη για τη θάλασσα. «Με την αντίστοιχη πολιτική ώθηση, αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν και στην Ελλάδα», κατέληξε, και το κοινό ανταποκρίθηκε με ένα θερμό χειροκρότημα.

Επειτα από μια αισιόδοξη έναρξη, το σεμινάριο έστρεψε την προσοχή του στη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων, του φετινού, σκοτεινού πρωταγωνιστή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. «Ενα πλαστικό καλαμάκι έχει πρακτική διάρκεια ζωής μόλις λίγων λεπτών, ωστόσο, αν αφεθεί σε κάποια παραλία, θα “επιβιώσει” πέρα από τα παιδιά και τα εγγόνια μας», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου. Το γεγονός αποκτά τρομακτικές διαστάσεις αν σκεφτεί κανείς πως κάθε λεπτό που περνά δεκαπέντε τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς, επιπλέοντας για χρόνια και πολλές φορές καταλήγοντας στην τροφική αλυσίδα.

«Ευθύνη όλων μας»

«Εχουμε όλοι μας ευθύνη ως καταναλωτές να αποφεύγουμε τα πλαστικά είδη μιας χρήσεως, να κάνουμε μια στροφή προς τα προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία της η κ. Κοσμοπούλου, υπενθυμίζοντας στο κοινό πως, πέρα από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, το βάρος της προστασίας των θαλασσών πέφτει στους ώμους όλων μας. Το μήνυμά της επανέλαβε και η εκπρόσωπος της HELMEPA Χριστίνα Πρεκεζέ, τονίζοντας πως, για να εξαλειφθεί η ρύπανση που προκαλείται από τα πλοία, χρειάζεται προσπάθεια «από τον εφοπλιστή στον κάθε ναυλωτή και στον κάθε επιβάτη». «Είναι πολλές οι προκλήσεις, ωστόσο η σημερινή, κατάμεστη αίθουσα μας τροφοδοτεί με ελπίδα», δήλωσε η κ. Πρεκεζέ με χαμόγελο, κλείνοντας το σεμινάριο με μια νότα αισιοδοξίας.

Φεύγοντας από το παραλιακό ξενοδοχείο, η πλειονότητα των συμμετεχόντων ξεκίνησε το ταξίδι της προς το εκθεσιακό κέντρο του Athens Metropolitan Expo, όπου συνεχίζεται η έκθεση των «Ποσειδωνίων». Ωστόσο, οι περισσότεροι έκαναν μια –μικρή έστω– στάση στην παραλία του Καβουριού για να απολαύσουν την ειδυλλιακή θέα. Ηταν ξεκάθαρο πως στο μυαλό τους δεν είχαν τα καινοτόμα τους ναυτιλιακά προϊόντα, ούτε τις επιχειρηματικές τους σχέσεις, αλλά την ίδια τη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή