Σέρρες: Χωρίς κομματικά σύμβολα

Σέρρες: Χωρίς κομματικά σύμβολα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΡΡΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με τον Εθνικό Υμνο άνοιξε και με το «Μακεδονία ξακουστή» έκλεισε το συλλαλητήριο «για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» στις Σέρρες. Σε μια μαζική συγκέντρωση, με αρκετό παλμό, διαδηλωτές από τον νομό Σερρών εξέφρασαν χθες την πεποίθησή τους πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ικονίου (όχι στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας) κυριαρχούσαν οι ελληνικές σημαίες, υπήρχαν και αρκετές γαλάζιες με το ήλιο της Βεργίνας, ενώ ξεχώριζαν οι σημαίες πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων Θρακιωτών, Ποντίων, Βλάχων και άλλων σωματείων. Ενα μεγάλο πανό «Macedonia is Greece» δέσποζε δίπλα στην εξέδρα, όπου υπήρχαν αρκετοί νέοι και μεγαλύτεροι με παραδοσιακές μακεδονικές φορεσιές, καθώς και με στολές μακεδονομάχων.

Την περιφρούρηση της εξέδρας είχε αναλάβει ομάδα ομοιόμορφα ντυμένη προερχόμενη από την Ενωση Εφέδρων Αξιωματικών του νομού. Εντονη ήταν η παρουσία ιερέων γύρω από την εξέδρα (ένας νεαρός ιερωμένος τραβούσε μάλιστα βίντεο με το κινητό του), ενώ παρευρέθησαν όλοι οι μητροπολίτες του νομού. Ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγος πήρε πρώτος τον λόγο για να υπογραμμίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία. «Την εξωτερική πολιτική ασκεί και τη διαπραγμάτευση πραγματοποιεί βεβαίως η κυβέρνηση, αλλά η εξουσία πηγάζει από τον λαό», είπε. «Δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει αχθοφόρος ξένων συμφερόντων», συμπλήρωσε, εξέφρασε την ανησυχία για την ακεραιότητα της Ελλάδας (μπορεί να ακολουθήσει η Θράκη, μετά τα νησιά μας, σημείωσε), ενώ έκλεισε λέγοντας πως «Χριστός Ελλάδα Σώζειν, Χριστός Ελλάδα θα σώσει»! Ο μητροπολίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον «εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος αγωνίστηκε και δάκρυσε για τη Μακεδονία», με τους συγκεντρωμένους να εκφράζονται με παρατεταμένες επευφημίες. Αργότερα στον χώρο προσήλθε και ο βουλευτής του νομού Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Στην εκδήλωση δεν υπήρχαν πάντως κομματικά σύμβολα, σύμφωνα και με το κάλεσμα των διοργανωτών, που κάλεσαν μάλιστα και σε αποφυγή οποιασδήποτε «ακραίας συμπεριφοράς», παρότι ακούστηκε από τα μεγάφωνα πως «πολιτικοί αντεθνικοί διαπραγματεύονται σύνθετη ονομασία». Ο δήμαρχος της πόλης κ. Πέτρος Αγγελίδης, μιλώντας εκ μέρους των επτά δήμων του νομού, τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε στο υπό διαμόρφωση κρατίδιο να σφετεριστεί την αρχαία ιστορία μας», κατηγορώντας τα Σκόπια για επεκτατισμό. «Θα πορευτούμε χωρίς εθνικισμό, αλλά και χωρίς εκπτώσεις, με γνήσιο πατριωτισμό», τόνισε.

Από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε πως στη συγκέντρωση συμμετέχουν 5.000 Μακεδόνες, για να «διορθώσει» την εκτίμηση ο Γεώργιος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων, που μίλησε για 10.000 κόσμο. Στην πραγματικότητα και η αρχική εκτίμηση των οργανωτών ήταν επαυξημένη. Ο κ. Τάτσιος είπε πως βρισκόμαστε «απέναντι σε μια πολιτική που θέλει να πουλήσει τη Μακεδονία και κύριος εκπρόσωπος είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που αρνήθηκε να συζητήσει μαζί μας και διαπραγματεύεται με τους ψευτομακεδόνες των Σκοπίων». Στο σημείο αυτό ακούστηκαν γιουχαΐσματα, με την αναφορά του ονόματος του κ. Κοτζιά, από μερίδα των διαδηλωτών. Ο κ. Ντάτσης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο να προκαλέσει εκλογές, όπου «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει σε υποστηρικτή της συμφωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή