Ευνοϊκή συγκυρία για προσέγγιση Ρωσίας – Ε.Ε.

Ευνοϊκή συγκυρία για προσέγγιση Ρωσίας – Ε.Ε.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «ρωσικός χειμώνας» φαίνεται να βαίνει αργά αλλά σταθερά προς το τέλος του. Είναι βέβαια αλήθεια ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος της Ρωσίας παραμένουν σε ισχύ, ενώ ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών έχει πέσει από τα 400 στα 250 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, η συγκυρία για την ευρωρωσική προσέγγιση είναι ευνοϊκότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν, όχι μόνο χάρη στην ανάδειξη φιλορωσικών κομμάτων σε θέσεις εξουσίας σε χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία, αλλά κυρίως λόγω των αντιδράσεων που έχει προξενήσει στις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα η πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το τελευταίο δίμηνο, ο Τραμπ εμπλούτισε την πάγια αμερικανική επιδίωξη διαίρεσης της Ευρασίας με δύο νέα εργαλεία, τις ενισχυμένες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, που στρέφονται κατά της ευρωρωσικής ενεργειακής συνεργασίας και την καταγγελία της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Οταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προερχόμενος από μία χώρα βαθύτατα καχύποπτη απέναντι στη Μόσχα, Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, φθάνει να δηλώσει για τις ΗΠΑ «με τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς», καταλαβαίνει κανείς ότι ο χώρος που ανοίγεται για τη Ρωσία είναι σημαντικός.

Στην Αυστρία

Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφονται η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αυστρία και η θερμή υποδοχή του από τον καγκελάριο Κουρτς και τον πρόεδρο Φαν ντερ Μπέλεν. Ο Πούτιν ρωτήθηκε από την αυστριακή τηλεόραση για τις ιδιαίτερες σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τις πιο ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. «Δεν θέλουμε να διχάσουμε κανέναν και τίποτα στην Ευρώπη. Οσο μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στην Ε.Ε. τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα για εμάς», απάντησε. Η άνοδος στην εξουσία του αυστριακού FPOe και της ιταλικής Λέγκας σίγουρα ενισχύει τη θέση της Μόσχας, όπως έδειξε και η τοποθέτηση του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε υπέρ της άρσης των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και της επιστροφής της στο G7. Παραμένει γεγονός, όμως, ότι η στάση της Ε.Ε. θα αλλάξει μόνο με ομοφωνία και κάτι τέτοιο δεν διαγράφεται για την ώρα στον ορίζοντα. Από αυτή τη σκοπιά, πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τις φιλορωσικές δηλώσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης έχουν οι επαφές μεταξύ επιχειρηματιών και κυβερνήσεων στα πρόσφατα ταξίδια της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Μακρόν στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή