Το «ηρώον» του Αντώνη Γιακουμάκη

Το «ηρώον» του Αντώνη Γιακουμάκη

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια χειρονομία εξωστρεφή, ο Αντώνης Γιακουμάκης παρουσιάζει τις προσωπογραφίες του, όλες κρυπτικά εσωστρεφείς και δυναμικά βραδυφλεγείς. Στην ατομική έκθεσή του στην Art Zone 42, σε επιμέλεια Δόμνας Χανουμίδου, ο Αντώνης Γιακουμάκης οργανώνει μία πολύπτυχη ενότητα, μία εκτενή τοιχογραφία που αναπτύσσεται με παράταξη προσωπογραφιών που σαν «θυρεοί» ορίζουν ρήγματα και αρθρώνουν βουβούς μονολόγους. Υπάρχει μία αίσθηση υπόκωφης βίας, εσωτερικευμένης σε μία ψυχική τοπιογραφία με χαράδρες και οροπέδια, όπου τα «πρόσωπα» του Αντώνη Γιακουμάκη αποκτούν ταυτότητα χωρίς να δηλώνεται η μορφή με ακρίβεια.

Αλλωστε, η ζωγραφική του Αντώνη Γιακουμάκη ορίζεται από αυτήν ακριβώς την απόκλιση από την παραστατικότητα. Παραμένει, όμως, πιστός στην ανάπτυξη των ψυχογραφημάτων του, που υπηρετούν την πρόθεση αλλά όχι τη μορφή. Υποστηρίζονται από το ανορθολογικό, που νομιμοποιείται από διαρκείς διακυμάνσεις παύσεων και εκρήξεων. Οι προσωπογραφίες σε αυτήν την έκθεση, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, με τολμηρή χρήση της πάστας, συνθέτουν ένα κοινό εικονοστάσι, που σαν «ηρώον» και «πάνθεον», θυμίζουν τις σκιές αφανών νεκρών. Οι δίνες της μορφής που χάνεται στη χοάνη του χρόνου.

​​ Art Zone 42, Βασ. Κωνσταντίνου 42. Εως 23 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή