Στις 29 Ιουνίου το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην «Ελλάκτωρ»

Στις 29 Ιουνίου το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην «Ελλάκτωρ»

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λύση» στο «δράμα» που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στα διοικητικά δρώμενα του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ, επί χρόνια ηγέτη του κλάδου, θα δοθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου.

Τις εξελίξεις επιτάχυναν οι επιστολές-τελεσίγραφα των ξένων θεσμικών επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί στον όμιλο και ελέγχουν περίπου το 30% του μετοχικού του κεφαλαίου, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι στη γενική συνέλευση θα πάψουν να είναι παθητικοί μέτοχοι και θα πάρουν θέση προκειμένου να αρθεί το διοικητικό πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε παραλυσία τον όμιλο. Ετσι, κατέστη σαφές ότι δεν υπήρχε άλλο χρονικό περιθώριο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των μεγαλομετόχων, δηλαδή της πλευράς των κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα και εκείνης των αδελφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση.

Οι τελευταίοι ήταν εκείνοι που εντέλει αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο –δημόσιο– βήμα, με την κίνησή τους μεσοβδόμαδα, να παραιτηθούν από το αξίωμα του προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα και να αιτηθούν, μέσω εταιρείας συμφερόντων τους, την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, χωρίς τη συμμετοχή των άλλων μεγαλομετόχων, λανσάροντας ταυτόχρονα και την πρωτοβουλία Change4Ellaktor, μέσω της οποίας προσκαλούν όλους τους μετόχους να αξιολογήσουν την πρότασή τους για την επόμενη μέρα του ομίλου.

Με τη σειρά τους, οι κ. Μπόμπολας και Κούτρας, αφού ξεκαθάρισαν ότι δεν παραιτούνται, ετοιμάζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους, αρχής γενομένης από τη συνέχιση της απρόσκοπτης και ομαλής λειτουργίας του ομίλου. Παράλληλα, αφήνουν σαφείς αιχμές για τη σύνθεση του προτεινόμενου διοικητικού συμβουλίου από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, σημειώνοντας, σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στη συγκεκριμένη πλευρά, ότι απαρτίζεται από ανθρώπους ενός στενού χρηματοοικονομικού κύκλου, που συνήθως σηματοδοτούν τεμαχισμό και πώληση επιχειρήσεων με άγνωστες συνέπειες για μετόχους και εργαζομένους. Επιφυλάσσονται δε να προτείνουν πρόσωπα που έχουν γνώση και εμπειρία από τις δραστηριότητες του ομίλου και μπορούν να συνδράμουν στην οργανική ανάπτυξή του.

Η πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο διοικητικό συμβούλιο που προτείνουν οι αδελφοί Καλλιτσάντση περιλαμβάνονται οι κ.κ. Γιώργος Προβόπουλος, τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξιος Κομνηνός (στέλεχος της «Τιτάν»), Τάκης Δουμάνογλου (από τον τραπεζικό κλάδο), Ελένη Παπακωνσταντίνου (νομικός), Μιχαήλ Κατούνας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της QInvest LLC (επενδυτικός όμιλος από το Κατάρ), Ιορδάνης Αϊβάζης (ειδικός σύμβουλος της Bain για επενδύσεις στην Ελλάδα) και Δέσποινα Μαρκάκη (διευθύντρια στον όμιλο εταιρειών Gategroup, υπεύθυνη για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου σε 60 χώρες).

Η κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν είναι κάτι νέο. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στην «Ελλάκτωρ», σημειώνουν πως η εμπιστοσύνη των αδελφών Καλλιτσάντση απέναντι στους συνεταίρους τους κλονίστηκε ανεπανόρθωτα πριν από δύο χρόνια, όταν ήρθαν στο φως οι δικαστικές περιπέτειες θυγατρικών που επιβλέπουν απευθείας οι κ. Μπόμπολας και Κούτρας, πλήττοντας σοβαρότατα τον όμιλο και οικονομικά αλλά και σε επίπεδο φήμης, αφού οι σχετικές υποθέσεις πήραν τεράστια δημοσιότητα. Πρόκειται για την υπόθεση δωροδοκίας με φερόμενη εμπλοκή της «Ηλέκτωρ» σε διαγωνισμούς στην Κύπρο και για το «καρτέλ» των κατασκευαστικών εταιρειών στην Ελλάδα, με εμπλοκή της «Ακτωρ».

Εν μέσω του κλίματος αυτού, στο πλαίσιο της περσινής γενικής συνέλευσης, οι διοικούντες ανέλαβαν μια σειρά δεσμεύσεων για τη λειτουργική και δομική αναδιάρθρωση του ομίλου, ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία του. Σύμφωνα όμως με τους αδελφούς Καλλιτσάντση, οι δεσμεύσεις αυτές αποδείχθηκαν «κενό γράμμα».

Για το ζήτημα αυτό, η πλευρά του κ. Μπόμπολα απαντά πως η αναδιάρθρωση της δομής του ομίλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για τον λόγο αυτό έχει προσληφθεί ειδικός σύμβουλος διεθνούς κύρους, που προχωράει τις διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, η αναγκαία αυτή μεταρρύθμιση, που είχε αναφερθεί εκτεταμένα στην περσινή γενική συνέλευση, βρισκόταν στην αρμοδιότητα του προέδρου του ομίλου (δηλαδή του Αν. Καλλιτσάντση) και είναι αλήθεια ότι καθυστέρησε να προωθηθεί στην αρχική φάση της. Πλέον όμως φαίνεται ότι οι λόγοι της ανάσχεσης έχουν εκλείψει, γιατί το διοικητικό συμβούλιο πήρε την κατάσταση στα χέρια του, τα αποτελέσματα θα είναι ορατά άμεσα και θα παρουσιαστούν στη γενική συνέλευση.

Αναδιοργάνωση

Σύμφωνα όμως με την εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor, «οι αδελφοί Καλλιτσάντση απαιτούσαν συστηματικά την αναδιοργάνωση του ομίλου τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είχε ξεκαθαρίσει μάλιστα πως δεν θα κάτσει στο προεδρείο της περσινής γενικής συνέλευσης δίπλα στους κ. Μπόμπολα και Κούτρα, αν δεν έχει διασφαλιστεί ότι η διοίκηση θα αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του ομίλου ενώπιον των μετόχων. Στη συνέχεια, μετά τη σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ομίλου, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πίεζε συστηματικά τον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Μπόμπολα να προχωρήσει τη διαδικασία, αλλά ο τελευταίος παρέπεμπε συνεχώς στο Δ.Σ., ρωτώντας να διευκρινιστεί ποιανού αρμοδιότητα είναι. Ακόμα κι όταν τελικά του κατέστη σαφές ότι είναι δική του αρμοδιότητα, στις αρχές του 2018 ο κ. Μπόμπολας προσέλαβε τελικώς σύμβουλο για την αναδιοργάνωση, στα τέλη Απριλίου, μόλις δύο μήνες πριν από τη φετινή γενική συνέλευση, προκειμένου απλά να έχει το άλλοθι ότι έκανε κάτι ενώπιον των μετόχων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή