Μετασεισμοί από τη συμφωνία των Πρεσπών

Μετασεισμοί από τη συμφωνία των Πρεσπών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν έβαλε τέλος στην πολιτική αντιπαράθεση για το ζήτημα, ούτε στους κραδασμούς που προκαλεί στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα ο αντίκτυπός της. Την επαύριον της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ συνεχίζεται η σε υψηλούς τόνους σύγκρουση, με ορίζοντα την οριστική κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, στο τέλος του χρονοδιαγράμματος που από το ίδιο το κείμενο προβλέπεται, προκειμένου να τεθεί οριστικά σε ισχύ. Σε αυτόν τον μελλοντικό χρόνο παρέπεμψε, χθες, σχολιασμός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, με αφορμή δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, όπου, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε γερμανικές πηγές που εμφανίζονται να αναφέρουν ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία στο ονοματολογικό και ότι η στάση αντίθεσης στη συμφωνία που κράτησε προήλθε από εσωτερικούς πολιτικούς σχεδιασμούς, που αφορούν τη διατήρηση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και την αποτροπή δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα, το πρωθυπουργικό περιβάλλον κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για την ισχύ ή όχι όσων αναφέρονται σε αυτό.

«Το δημοσίευμα της FAZ είναι απολύτως ψευδές από την πρώτη έως την τελευταία λέξη», ήταν η απάντηση της Ν.Δ., που αντέδρασε στα σχόλια από πλευράς Μαξίμου, αναφέροντας ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, μιλάει την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όπως ακριβώς η Νέα Δημοκρατία έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή».

Το ζήτημα της συμφωνίας δεν μονοπωλεί απλώς την επικαιρότητα, αλλά αναμένεται ότι θα παραμείνει επί μακρόν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, εξαπολύεται επικοινωνιακή αντεπίθεση για ανάδειξη των θετικών σημείων της συμφωνίας και προς τούτο έχουν ενεργοποιηθεί κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Το Μαξίμου επενδύει στην εκτίμηση ότι όταν κατευναστούν οι εν θερμώ αντιδράσεις και επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές, σταδιακά η εικόνα θα ανατραπεί και οι αντιδράσεις θα υποχωρήσουν υπό την επίδραση και των θετικών επακόλουθων που η ίδια η συμφωνία θα ενεργοποιήσει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Βεβαίως, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του μικρού κυβερνητικού εταίρου, τις αντοχές των ΑΝΕΛ απέναντι στις σαφώς ισχυρότερες πιέσεις που δέχονται. Καταγράφουν, επιπλέον, τις εξελίξεις ευρύτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πολιτικού χώρου στον οποίο σταθερά έχει προσανατολισμένη τη στρατηγική του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένης της μετατόπισης της συζήτησης στο τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, να σημειωθεί ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε (ALPHA) ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν είναι στην εξουσία όταν ολοκληρωθούν τα ενδιάμεσα βήματα και πρέπει να έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, «θα πρέπει να προσπαθήσει να την κυρώσει» και ότι «δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πάει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να εισηγηθεί εναντίον της συμφωνίας». Παρέπεμψε, δε, σε δεσμεύσεις που απορρέουν προς τούτο από το Διεθνές Δίκαιο και από τη Σύμβαση της Βιέννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή