Γαλλικό εμπόδιο στην πορεία ΠΓΔΜ προς Ε.Ε.

Γαλλικό εμπόδιο στην πορεία ΠΓΔΜ προς Ε.Ε.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την ονοματολογική διαφορά έχει πυροδοτήσει έντονες διεργασίες όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Αθηνών και Σκοπίων. Αν και η ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων επικύρωσε χθες και τυπικά (με 69 ψήφους υπέρ επί 120 βουλευτών) τη συμφωνία των Πρεσπών, η πορεία παραμένει ακανθώδης, ιδίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Γαλλία εξακολουθεί να τάσσεται σθεναρά κατά του πακέτου διεύρυνσης που θα κληθεί να επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να αποσυνδέσει τις υποψηφιότητες Αλβανίας και ΠΓΔΜ. Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα με αντιρρήσεις (υπάρχουν επίσης η Ολλανδία, η Δανία, κ.ά.), ωστόσο είναι σαφές ότι πιθανή μετακίνηση του Παρισιού θα είναι κρίσιμη. Σημαντικές προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη γίνονται όχι μόνο από την Κομισιόν, αλλά και από τη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα κληθεί να διαχειριστεί πριν από τη Σύνοδο της 28ης Ιουνίου το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 25 και 26 του μήνα.

Γι’ αυτό και η ηγεσία της γειτονικής χώρας αναφέρεται διαρκώς στα οφέλη της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Χθες, μία από τις βασικές ειδήσεις στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ήταν η αλλαγή στο πρόγραμμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου περιλήφθηκε και η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, έπειτα, προφανώς, από την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα στη Βουλή. Από τη στιγμή της επικύρωσης η Ελλάδα θα αποστείλει μια επιστολή με την οποία θα πληροφορεί το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο για τη θετική της στάση έναντι της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ. Μιας και η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη συμφωνία, η επιστολή αυτή θα αναφέρεται στη χώρα με τη σημερινή προσωρινή ονομασία της, δηλαδή ΠΓΔΜ. Οταν γίνουν και τα τελευταία βήματα (δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και επικύρωση στην ελληνική Βουλή), τότε η Αθήνα θα αναγνωρίσει ότι η χώρα εισέρχεται στον διεθνή οργανισμό ως «Βόρεια Μακεδονία».

Αποχή VMRO

Χθες, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ μίλησε για συμφωνία η οποία «καθορίζει με σαφήνεια την ταυτότητά μας, τη μακεδονική γλώσσα μας», ενώ την περιέγραψε ως οδό που έφερε στα Σκόπια έναν φίλο και στρατηγικό εταίρο (δηλαδή την Ελλάδα) και άνοιξε τον δρόμο προς ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Για συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του εθνικιστικού VMRO. Η διαδικασία επικύρωσης έχει φέρει τον κ. Ζάεφ και τον εθνικιστή πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ σε διαρκή αντιπαράθεση.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Ζάεφ απείλησε ακόμα και με αποπομπή αν ο κ. Ιβάνοφ μπλοκάρει τη διαδικασία. Μια τέτοια αποπομπή είναι εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο η ρητορική είναι ένδειξη του κλίματος ανάμεσα σε κυβέρνηση και προεδρία. Μάλιστα, ο κ. Ιβάνοφ περιέγραψε τη διαδικασία σε ανακοινωθέν της προεδρίας όπου αναφέρονται τα εξής: «Καλώ τον Ζάεφ, μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας. Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή