Το παρελθόν, η συμφωνία, το μέλλον

Το παρελθόν, η συμφωνία, το μέλλον

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσέξτε: Στενός μου φίλος, παραγωγός γνωστών ελληνικών κρασιών της Β. Ελλάδος, αναγράφει στις φιάλες του ότι το κρασί του προέρχεται από τη Μακεδονία. Ο αντιπρόσωπός του, όμως, στον Καναδά του έχει ζητήσει επανειλημμένως να αλλάξει τις ετικέτες γιατί μπερδεύουν τους καταναλωτές – νομίζουν πως το κρασί παράγεται στα Σκόπια! Είναι μία μόνο από τις εξωφρενικές ιστορίες γύρω από το ονοματολογικό που δείχνει ανάγλυφα πως έπειτα από 25 χρόνια ακινησίας στο θέμα των Σκοπίων έχουμε,δυστυχώς, χάσει την αποκλειστική χρήση του ονόματος «Μακεδονία». Ολος ο κόσμος –140 χώρες– έχει αναγνωρίσει το γειτονικό κράτος με το όνομα Μακεδονία, ενώ κάθε ξένος όταν ακούει Μακεδονία, καταλαβαίνει τα Σκόπια.

Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση Τσίπρα περιέχει αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία» –στην κατεύθυνση που ζητάμε τα τελευταία χρόνια– με την προσθήκη ενός γεωγραφικού ή χρονικού προσδιορισμού. Συγχρόνως υποχρεώνει τους γείτονες να αλλάξουν το σύνταγμά τους και να αποδεχθούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ελληνική Ιστορία και να εξαφανίσουν την κιτσάτη μεγαλοαλεξανδρινή Ντίσνεϊλαντ που έχουν στήσει στη χώρα τους. Ωστόσο, αντίθετα από το επιδιωκόμενο, η συμφωνία αναγνωρίζει ότι οι Σκοπιανοί –Σλάβοι και Αλβανοί κατά κύριο λόγο– μιλούν κάποια ανύπαρκτη μακεδονική γλώσσα και ότι ονομάζονται Μακεδόνες. Προφανώς η συμφωνία δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι απαράδεκτη, πόσο μάλλον προδοτική, αφού ανταποκρίνεται στο μείζον (το όνομα) και οδηγεί στην ομαλοποίηση των σχέσεών μας με έναν ανίσχυρο αλλά πολύτιμο γείτονα, τον οποίο πλαγιοκοπούν τόσο η Αγκυρα όσο και η Μόσχα. Είναι πιθανό μάλιστα, αν ο κ. Τσίπρας είχε αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και είχε επιδιώξει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και όχι να τη διχάσει για να εισπράξει πολιτικά οφέλη, η υποδοχή της συμφωνίας να ήταν πολύ διαφορετική. Το οξύμωρο είναι ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, ο κ. Μητσοτάκης (ίσως και σε συνεργασία με την κυρία Γεννηματά) θα είναι αυτός που κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί μέσα στο 2019 να εφαρμόσει, ως νέα κυβέρνηση, τη συμφωνία αυτή και να πάρει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω στήριξη των Σκοπίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή