Ψήφος με συνείδηση και όχι πειραματισμοί

Ψήφος με συνείδηση και όχι πειραματισμοί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Σε ένα πράγμα από όσα λέει τις τελευταίες μέρες έχει απολύτως δίκιο ο κ. Μητσοτάκης. Οτι η χώρα δεν αντέχει πολιτικούς πειραματισμούς. Δεν αντέχει ψήφο χαβαλέ, όπως παρατηρείται συχνά στις ευρωεκλογές. Εάν οι πολίτες νιώθουν απογοήτευση από τις απανωτές αστοχίες της κυβέρνησης –στην καταπολέμηση της ακρίβειας, στην εξεταστική για τα Τέμπη, στη γενικότερη λειτουργία του κράτους– να την εκφράσουν. Με απόλυτη συνείδηση του μηνύματος που θέλουν να περάσουν. Να μην ψηφίσουν, όμως, με τη χαλαρότητα και την ελαφρότητα των ευρωεκλογών όποιον δημαγωγό τους «χαϊδεύει τα αυτιά» και υπόσχεται απίθανα πράγματα, όπως αύξηση όλων των συντάξεων στις 3.000 ευρώ!

Η χώρα πέρασε μία δεκαετία αιματηρών θυσιών και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να πατάει στα πόδια της. Δεν έχει καν καταφέρει να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Και χρειάζεται επειγόντως σημαντικές μεταρρυθμίσεις: στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, οι οποίες δεν έγιναν την πρώτη τετραετία Μητσοτάκη και έχουν τώρα αρχίσει δειλά δειλά να προχωρούν.

Και η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυρίως γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει επεξεργασμένες προτάσεις, παραμένει ακόμη χαμηλά στις προτιμήσεις του κόσμου. Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να περιοδεύει κεφάτος στη χώρα, να αγκαλιάζει και να φιλάει τους πολίτες υποσχόμενος καλύτερες μέρες, ζητώντας εκλογές, ωστόσο είναι φανερό ότι επί της ουσίας δεν έχει τίποτα να προτείνει εκτός από αυτοσχεδιασμούς επί χάρτου.

Πάρτε το περίφημο οικονομικό του πρόγραμμα. Ζητεί να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, να μειωθούν ο ειδικός φόρος στα καύσιμα και οι φορολογικοί συντελεστές 21%, 11% και 5%, να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και να μειωθούν στο 4,5% οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου, καθώς και η φορολογία στα ενοίκια. Ο λογαριασμός, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, είναι περίπου στα 40 δισ. ευρώ για μία τετραετία. Δηλαδή, άμεση χρεοκοπία. Η χώρα σήμερα με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να συγκεντρώνει τα απαραίτητα 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της.

Οι ευρωεκλογές μπορεί να μη βγάζουν κυβέρνηση, αλλά διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή