Ολα τα βέλη δείχνουν Ελλάδα

Ολα τα βέλη δείχνουν Ελλάδα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποια φράση-κλειδί για το προσφυγικό κι αν εξετάσει κανείς, ο «κλήρος» πέφτει στην Ελλάδα. «Χώρες εισόδου». Θεωρητικά οι Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Βουλγαρία. Στην πράξη μόνο η Ελλάδα. Μάλτα και Ιταλία έκλεισαν τα λιμάνια στους πρόσφυγες, η Ισπανία διαθέτει φράχτες και ελέγχους, η Βουλγαρία δεν είναι Ελλάδα – η Τουρκία δεν της στέλνει πρόσφυγες, κι όσοι το επιχειρούν απωθούνται από αστυνομικά, στρατιωτικά, παραστρατιωτικά κλιμάκια.

«Ανακατανομή προσφύγων». Παραπέμπει στον διαμοιρασμό τους σε χώρες της Ε.Ε., όμως μετά τη λήξη του προγράμματος μετεγκατάστασης, είναι αποκλειστικά εσωτερική μας υπόθεση αφού δεν υπάρχει πια νόμιμος τρόπος διάχυσης των αφιχθέντων αλλού. Κατέληξε να σημαίνει τη μεταφορά (ή διασπορά) προσφύγων από τα νησιά (ή τον Εβρο) στην ενδοχώρα.

«Κανονισμός του Δουβλίνου». Ο δεύτερος κατά σειράν που απαγόρευε την επιστροφή προσφύγων στις χώρες οι οποίες δέχονται το μεγαλύτερο βάρος, όπως η Ελλάδα, επανεξετάστηκε και το νούμερο τρία επιτρέπει υπό όρους την επιστροφή. Η Αγκελα Μέρκελ, που δέχεται πιέσεις από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα για το προσφυγικό, λέγεται ότι μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα, με ανταλλάγματα, για μαζικές επιστροφές.

«Ασυλο». Στο τραπέζι της έκτακτης άτυπης μίνι συνόδου κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα τεθεί η πρόταση, η διαδικασία ασύλου να ολοκληρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην πρώτη χώρα εισόδου, όπου και θα παραμένει ο λαμβάνων το άσυλο. Εξόριστος μέσα στη διάρκεια. Επίσης συζητείται η δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» εκτός Ενωσης για όσους διασώζονται στη θάλασσα.

«Μετανάστες». Ελάχιστες οι επιστροφές στη χώρα προέλευσης σε σχέση με τις εισόδους, ο μηχανισμός εδώ δεν λειτουργεί. Ετσι, μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου πολλοί γίνονται καπνός.

Το πρόβλημα δεν λύνεται, λύση είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι, είπαν νυν και πρώην ιθύνοντες. Μόνο η διαχείρισή του είναι εφικτή, είπαν. Ομως αυτή είναι εξόχως προβληματική. Η Ελλάδα, σφουγγάρι ροών, δεν είναι πια –από πολλές απόψεις– ένα άνετο ακόρεστο «λιμάνι». Αν και κάθε συμπέρασμα εκφυλίζεται όταν γίνεται επιρρεπές στην προφητεία, τα δεδομένα είναι εύγλωττα, σαφή και απλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή