Στην τελική ευθεία η συμφωνία Vodafone – Cyta

Στην τελική ευθεία η συμφωνία Vodafone – Cyta

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει την ερχόμενη εβδομάδα η υπόθεση της εξαγοράς της Cyta Hellas από τη Vodafone. Ολα δείχνουν ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που προγραμματίζεται για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα τεθεί και θα συζητηθεί η σχετική εισήγηση με στόχο να ανάψει το πράσινο φως στη συγκέντρωση των δύο επιχειρήσεων.

Μέχρι τώρα, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θετικά έχει γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές δραστηριότητες των δύο επιχειρήσεων. Ωστόσο, στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, από το 2006 και μετά, χρέη αρχής ελέγχου του ανταγωνισμού ασκεί η ΕΕΤΤ και όχι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η απόφαση που θα λάβει η ΕΕΤΤ την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα είναι και αυτή θετική, δηλαδή υπέρ της συγκέντρωσης των δύο επιχειρήσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η νέα εταιρεία που θα προκύψει θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη αγορά, μετά τον ΟΤΕ, με μερίδιο αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία που ξεπερνά το 22% στα έσοδα και το 24% σε συνδρομητές. Η νέα εταιρεία ωστόσο που θα προκύψει αυξάνει τη διαφορά της από τον τρίτο της αγοράς, τη Wind, και τον τέταρτο, τη Forthnet.

H EETT ωστόσο καθυστέρησε να λάβει τις αποφάσεις της. Χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις μήνες από την επίσημη αναγγελία της συμφωνίας, τον Ιανουάριο του 2018, προκειμένου η Αρχή να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία. Η συλλογή των στοιχείων διήρκεσε μέχρι τα μέσα Μαΐου και με βάση τις διοικητικές υποχρεώσεις, η απόφαση θα μπορούσε να εκδοθεί έως το τέλος του ερχόμενου Αυγούστου.

Η ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών, όμως, το τελευταίο διάστημα πιέστηκε να προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης. Η Vodafone, η οποία διαθέτει 118 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% της Cyta Hellas, θεωρητικά θα μπορούσε να προχωρήσει σε ακύρωση της συμφωνίας, στην περίπτωση που καθυστερούσε περαιτέρω η έγκρισή της, με το σκεπτικό ότι άλλαξαν τα βασικά δεδομένα που οδήγησαν στην κατάρτισή της. «Μια συμφωνία δεν έχει απεριόριστο χρόνο πλήρωσης των προαιρέσεών της», παραδέχεται καλά ενημερωμένη πηγή. Για τον λόγο αυτό, και με δεδομένο ότι η κυπριακή Cyta πετυχαίνει με τη συμφωνία αυτή μια «αξιοπρεπή» έξοδο από την ελληνική αγορά, σημειώθηκε παρέμβαση ακόμη και της κυπριακής κυβέρνησης στην ελληνική προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

Στελέχη της ΕΕΤΤ δικαιολογούν τις καθυστερήσεις της νέας επιτροπής στη βάση απουσίας εμπειρίας των μελών της, δεδομένου ότι στο σύνολό τους τα μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν μόλις στις αρχές του έτους. Οι περισσότεροι ωστόσο εκτιμούν πως οι καθυστερήσεις αυτές αποτέλεσαν ένα μήνυμα προς την αγορά σχετικά με την επικείμενη και πιθανή συγκέντρωση μεταξύ Vodafone και Forthnet. H πρώτη από τις δύο με τη συνεργασία της Wind διεκδικεί τη Forthnet κατά τη διαδικασία πώλησης του 32,8% που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πιστώτριες τράπεζες της Forthnet.

H κυβέρνηση, και ειδικότερα ο πολιτικός «προϊστάμενος» της ΕΕΤΤ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, έχει εναντιωθεί στην πιθανή εξαγορά της Forthnet από τις Vodafone και Wind, θέτοντας κυρίως θέματα ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί οι τέσσερις εταιρείες να γίνουν τρεις. Ετσι όλοι εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις στην έγκριση της εξαγοράς της Cyta Hellas από τη Vodafone αποτελεί μήνυμα της ΕΕΤΤ στην πιθανή εξαγορά της Forthnet από Vofadone και Wind.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή