Εξαφάνιση μπίρας και… βίας

Εξαφάνιση μπίρας και… βίας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πίβο» είναι η μπίρα στα ρωσικά. Και είναι είδος υπό εξαφάνιση στη Ρωσία. Προς μεγάλη απογοήτευση των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στη χώρα που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο εν μέσω ενός αρκετά θερμού θέρους. Αυτή τη φορά οι «εισβολείς» στη Ρωσία ηττώνται από τον… στρατηγό Καλοκαίρι!

Ο συνδυασμός της τεράστιας ζήτησης λόγω Μουντιάλ, με τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας και γενικά περιορισμένη προσφορά ζύθου στη Ρωσία για φορολογικούς λόγους, κατέστησε σχετικά δυσεύρετη την μπίρα στις πόλεις που φιλοξενούν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτές τις ημέρες, ενώ και η διαδικασία ανεφοδιασμού καθυστερεί.

Τουλάχιστον Γερμανοί και Αυστραλοί πήγαν νωρίς σπίτι τους, αφαιρώντας έτσι δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες διψασμένων οπαδών-καταναλωτών ζύθου.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Ρωσία, ειδικά σε περιοχές όπως η Μόσχα και το Νίζνι Νόβγκοροντ, αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις σε μπίρα εξαιτίας της τεράστιας ζήτησης, βασικά από Βορειοευρωπαίους φιλάθλους. Η είδηση κινητοποίησε τις ευρωπαϊκές αλυσίδες παραγωγής ζύθου, κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη, που έσπευσαν να στείλουν σημαντικές ποσότητες αποθεμάτων τους στους Ρώσους πελάτες τους.

Οι διψασμένοι φίλαθλοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ, όπου τα κασόνια με τις μπίρες αδειάζουν γρήγορα και μπλοκάρουν τους διαδρόμους, σύμφωνα με ομολογίες εργαζομένων σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ρωσίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο αυτή την εποχή, αλλά οι τοπικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για κύμα καύσωνα σε περιοχές που γίνονται αγώνες, όπως το Βόλγκογκραντ και το Ροστόφ.

Η ζέστη, μάλιστα, είναι τέτοια, ώστε αν παρατηρήσει κανείς τις εξέδρες της Ρωσίας αλλά και τους δρόμους και τις πλατείες, θα δει ότι η μπίρα αλλά και τα αναψυκτικά σερβίρονται σε ποτήρια που είναι μέσα σε άλλα ποτήρια, ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χαμηλή θερμοκρασία του ποτού. Ποτήρια δηλαδή υπάρχουν άφθονα, μπίρα δεν υπάρχει… Το καλό είναι ότι αυτό συνέβαλε στο να περάσει όλη η φάση των ομίλων, δηλαδή τα τρία τέταρτα των αγώνων, χωρίς να γίνουν επεισόδια.

Στην έλλειψη ζύθου συντελεί και ένας φορολογικός παράγοντας: Από το 2011 η μπίρα στη Ρωσία εξομοιώθηκε με τα άλλα αλκοολούχα ποτά από φορολογικής άποψης, κάτι που αύξησε τη φορολόγησή της και έχει οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσής της από τους Ρώσους κατά το ένα τρίτο σε μία δεκαετία. Αυτό προφανώς έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια και σε ελάττωση της προσφοράς.

Το πρόβλημα της έλλειψης μπίρας, μάλιστα, αναμένεται να γενικευθεί στην Ευρώπη και για έναν άλλο λόγο: Ηδη, στη Βρετανία αναφέρονται περιορισμοί στη διακίνηση της μπίρας από τους προμηθευτές στις αλυσίδες λιανικής και στους μεγαλοπελάτες –όπως μπαρ, παμπ και εστιατόρια– εξαιτίας του ταυτόχρονου κλεισίματος στις αρχές του καλοκαιριού για εργασίες αρκετών εργοστασίων στην Ευρώπη που παράγουν το διοξείδιο του άνθρακα που είναι κατάλληλο για τροφές, σύμφωνα με το οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Η κατάσταση επηρεάζει επίσης τις αγορές αναψυκτικών –όπου χρησιμοποιείται ευρύτατα το ανθρακικό– αλλά και κρέατος.

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη κι όσοι δεν πήγαν στη Ρωσία να δουν το Μουντιάλ από κοντά και έχουν ξεμείνει σε κάποια παμπ του Νιουκάστλ ή της Μασσαλίας να έχουν και εκεί υποστεί τις συνέπειες της έλλειψης μπίρας, καθώς ήδη κάποιες παμπ έχουν αφαιρέσει ορισμένες ετικέτες από το μενού τους, σύμφωνα με βρετανικά ρεπορτάζ.

Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει και την ήδη προβληματική διαδικασία ανεφοδιασμού της Ρωσίας σε ποσότητες μπίρας από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η εγχώρια παραγωγή ήταν έτσι κι αλλιώς αδύνατο να αντιμετωπίσει την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση.

Η στροφή σε άλλα ποτά –αλκοολούχα ή μη– δεν είναι εύκολη για όλους. Αντε τώρα να πείσεις τους λάτρεις της μπίρας να στραφούν στη βότκα, που συνεχίζει να ρέει άφθονη. Κάποιοι άλλοι, λιγότερο… ζυθολάγνοι, βλέπουν με ένα μείγμα θαυμασμού και φθόνου τους Μεξικανούς οπαδούς που έχουν φέρει μαζί τους τεκίλα και την καταναλώνουν δημοσίως. Δοκιμάζουν έτσι άλλα ποτά προσπαθώντας να ξεδιψάσουν στις θερμοκρασίες που φτάνουν τους 32-33 βαθμούς στο φετινό ρωσικό καλοκαίρι.

Ας πιουν, τέλος πάντων, ό,τι βρουν στο φετινό Μουντιάλ, διότι το επόμενο θα γίνει στο Κατάρ το 2022 και εκεί το αλκοόλ υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή