Στρατηγική συμφωνία Aldemar με HIG Capital στον τουρισμό

Στρατηγική συμφωνία Aldemar με HIG Capital στον τουρισμό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική συμφωνία για επενδύσεις εξαγοράς και διαχείρισης ελληνικών ξενοδοχείων συνυπέγραψαν το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital και η Aldemar, συμφερόντων του ομίλου Ν. Αγγελόπουλου. Η συμφωνία έχει τη μορφή κοινοπραξίας, στην οποία την πλειοψηφία έχει το αμερικανικό fund και τη διαχείριση, η ελληνική ξενοδοχειακή εταιρεία.

Η πρώτη επένδυση της κοινοπραξίας γίνεται στη Ρόδο και αφορά δύο συγκροτήματα στα οποία είχε συμμετοχή ο όμιλος Αγγελόπουλου, αλλά και η οικογένεια Παπαδοπούλου, που ασκούσε τη διοίκηση και τη διαχείρισή τους. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Paradise Village και Amilia Mare στην Καλλιθέα της Ρόδου, συνολικής δυναμικότητας 2.300 κλινών, τα οποία λειτουργούν κανονικά. Η αναβάθμισή τους θα γίνει τον χειμώνα και θα ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη σεζόν. Η συμφωνία υπεγράφη και με την πιστώτρια τράπεζα Eurobank.

H HIG Capital είναι ευρύτερα γνωστή στην ελληνική αγορά από την προ ετών εξαγορά της «Μαΐλης», αλλά και το ενδιαφέρον που εκδήλωσε πρόσφατα για την εξαγορά των εταιρειών «Νηρεύς» και «Σελόντα». Διαχειρίζεται ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 25 δισ. δολαρίων. Διαθέτει τρεις βασικούς βραχίονες στην Ευρώπη με έδρα τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Λονδίνο και, παρότι οι δύο πρώτοι ασχολήθηκαν στην Ελλάδα με τη «Μαΐλης» και τις ιχθυοκαλλιέργειες αντιστοίχως, ο τρίτος είναι αυτός που ενεπλάκη τώρα στον ελληνικό τουρισμό.

Η συναλλαγή στη Ρόδο προβλέπει αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψει η HIG, ανάληψη δανεισμού της τάξης των 25 εκατ. ευρώ και επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 5 εκατ. για την ανακαίνισή τους. Η Aldemar από τη συναλλαγή θα αποκομίσει και ποσό της τάξης των 15 εκατ. που αφορά δανεισμό της προς την εταιρεία Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., όπως ονομάζεται η εταιρεία που ελέγχει τα Paradise Village και Amilia Mare. Η συνεργασία των δύο ομίλων HIG και Aldemar στη Ρόδο αποτελεί μοντέλο με το οποίο θα προχωρήσουν και στις επόμενες επενδύσεις τους σε ποιοτικά ξενοδοχειακά ακίνητα, κάποια εκ των οποίων φέρονται να έχουν ήδη εντοπίσει, σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες. Η συμφωνία προσομοιάζει με αυτή του ομίλου Ανδρεάδη, με τις Oaktree Capital, Goldman Sachs και Hermes και είναι ενδεικτική των τάσεων στη διεθνή αγορά που θέλουν την ιδιοκτησία των ξενοδοχειακών ακινήτων να περνάει κατά πλειοψηφία σε χρηματοοικονομικά επενδυτικά σχήματα και τη διαχείριση, μαζί με μειοψηφική συμμετοχή, να γίνεται από εγνωσμένης αξίας ομίλους ξενοδοχείων.

Ο όμιλος Aldemar είναι ο τρίτος μεγαλύτερος της Ελλάδας με βάση τον αριθμό δωματίων, μετά τους ομίλους Mitsis Group και Grecotel, με συνολική δυναμικότητα 5.500 κλινών, 1.400 εργαζομένους, και ένα χαρτοφυλάκιο 8 πολυτελών ξενοδοχείων και 2 κέντρων θαλασσοθεραπείας σε τρεις στρατηγικούς προορισμούς: Κρήτη, Ρόδο και Πελοπόννησο. Ο δρ Νικόλαος Σ. Αγγελόπουλος είναι ο ιδρυτής της, ενώ διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σήμερα είναι ο γιος του Αλέξανδρος Αγγελόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή