Πώς οι βόμβες στη Συρία έπληξαν τη Γερμανία

Πώς οι βόμβες στη Συρία έπληξαν τη Γερμανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ρωσία και το καθεστώς Ασαντ της Συρίας προκαλούν το προσφυγικό κύμα και το μετατρέπουν σε όπλο για να πλήξει την Ευρώπη», κατήγγειλε μιλώντας στο Κογκρέσο την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής των ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ. Ο Μπρίντλοβ, ο οποίος αποστρατεύθηκε τον Μάιο του 2016, τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του λέγοντας ότι ένας ειδικός μπορούσε να διαπιστώσει πως o βομβαρδισμός των πόλεων της Συρίας από τους Ρώσους δεν ήταν απαραίτητος για να υποστηριχθεί ο Ασαντ, αλλά γινόταν ακριβώς για να προκληθεί η μέγιστη έξοδος Σύρων προς την Τουρκία και στη συνέχεια προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος, που αρνούνταν επιδεικτικά να στήσει πλωτά hotspots.

«Οι πρόσφυγες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται», υποστήριζε η τότε αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Πράγματι εξαφανίζονταν, αφού η καγκελάριος Μέρκελ υποτίμησε τον κίνδυνο να ενισχυθεί η Ακροδεξιά και άνοιξε τα γερμανικά σύνορα. Ισως δεν μπορούσε ή δεν έπρεπε να κάνει αλλιώς. Γεγονός είναι πάντως ότι το φαινόμενο επέδρασε στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ακριβώς όπως ανέμενε ο Μπρίντλοβ, ο οποίος προειδοποιούσε –έχοντας γνώση των διαβαθμισμένων πληροφοριών της Συμμαχίας– πως η Ρωσία συντηρεί το μεταναστευτικό κύμα για να προκαλέσει την ενίσχυση της Ακροδεξιάς και έτσι να υπονομεύσει τη συνοχή της Ευρώπης.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι δυνάμεις των άκρων εκτοξεύτηκαν παντού, από το Λονδίνο (Brexit) ώς τη Ρώμη και τη Βιέννη. Ας θυμηθούμε ότι ο κυριότερος πολέμιος της ελληνικής πολιτικής «ηλιοθεραπείας» των προσφύγων ήταν ο δεξιός τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος απαίτησε από τα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. Ο Κουρτς έγινε πρόεδρος του κόμματός του στα μέσα του 2017 και κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Στη συνέχεια εξασφάλισε τη στήριξη των ακροδεξιών και εξελέγη καγκελάριος της Αυστρίας στις 18 Δεκεμβρίου 2017.

Στη Γερμανία, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ακροδεξιά μπήκε για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο στην Μπούντεσταγκ με 100 βουλευτές (AfD) ενώ η κ. Μέρκελ χρειάστηκε πέντε μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες. Σήμερα η AfD απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης στη Βαυαρία. Ενόψει των τοπικών εκλογών του φθινοπώρου, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ και αρχηγός του βαυαρικού κόμματος, που παραδοσιακά συντάσσεται με τους Χριστιανοδημοκράτες, απαίτησε να κλείσουν τα σύνορα και συγκρούστηκε με την Αγκελα Μέρκελ. Κάπως έτσι, δύο χρόνια μετά την ομιλία του Μπρίντλοβ στο Κογκρέσο, το καθεστώς Ασαντ είναι σταθεροποιημένο την ίδια ώρα που τα καράβια των προσφύγων υπονομεύουν κυβερνήσεις και ενισχύουν τα άκρα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή