«Βεντέτα» Μινωικών – ΑΝΕΚ στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά

«Βεντέτα» Μινωικών – ΑΝΕΚ στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών τους αναζητούν μετ’ επιτάσεως οι Μινωικές Γραμμές, των οποίων η αίτηση δρομολόγησης νέου πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά είναι το μόνο μεγάλο θέμα του σημερινού Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Εχοντας αποχωρήσει από την Αδριατική προς όφελος της μητρικής Grimaldi Lines και αφού έχει περιοριστεί στις γραμμές Πειραιάς – Ηράκλειο, μόλις τώρα κατάφεραν να μπουν στις Κυκλάδες με την απόκτηση του πρώην High Speed 7 και νυν «Σαντορίνη Παλάς» από την Hellenic Seaways. Ομως πλέον προχωρούν στο plan B του επιχειρησιακού σχεδίου τους. Μετά την αδυναμία απόκτησης του ελέγχου της Hellenic Seaways, την οποία τελικά αγόρασε η Attica, οι Μινωικές επιδιώκουν ταχύρρυθμη αυτόνομη ανάπτυξη. Πέραν του «Σαντορίνη Παλάς», που ανεβαίνει καθημερινά από Ηράκλειο στη Σαντορίνη και από εκεί στη Μύκονο, έχουν αιτηθεί για να δρομολογήσουν από το 2019 πλοίο και στις γραμμές Πειραιάς – Κυκλάδες πιθανότατα με ταχύπλοο που θα αγοράσουν.

Επέκταση σε νέα αγορά

Επιπλέον επιδιώκουν να αποσπάσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς των Χανίων, ερχόμενες όμως σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΑΝΕΚ, η οποία είναι η μόνη που αυτή τη στιγμή λειτουργεί την εν λόγω γραμμή. Πάντως, η δρομολόγηση του «Μύκονος Παλάς» στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά εκτιμάται από την αγορά πως εμπορικά έχει μικρή μόνο σημασία και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τουλάχιστον για φέτος ζημιογόνος, αφού δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να «μαρκεταριστεί» επαρκώς, ούτε υπάρχει η απαραίτητη ζήτηση.

Tο ζήτημα όμως της πίεσης για τη συγκεκριμένη δρομολόγηση, πέραν της πίεσης που θα ασκήσει στην εμπορική θέση της ΑΝΕΚ, δημιουργεί απόνερα σε θεσμικό επίπεδο, αφού το υπουργείο, στη σπουδή του να δείξει πως έφερε άλλο ένα πλοίο στην ελληνική σημαία και βρήκε δουλειά σε περίπου 70 ναυτικούς, εμφανίζεται ως επισπεύδον του ομίλου Γκριμάλντι. «Το πλοίο έτσι κι αλλιώς θα μπορούσε να δρομολογηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς που δεν τάσσονται με καμία από τις δύο πλευρές, ούτε των Μινωικών ούτε της κοινοπραξίας Attica-ANEK, που λειτουργεί τις γραμμές Πειραιάς – Κρήτη και τα δρομολόγια της Αδριατικής. Τις δύο αγορές δηλαδή στις οποίες ο ιταλικός όμιλος έχει καταφέρει να αποσπάσει δεσπόζουσα θέση από τους Ελληνες ακτοπλόους εν γένει.

Γεμάτο πορτοφόλι

Αλλά οι Μινωικές έχουν το πλεονέκτημα της οικονομικής ευρωστίας. Υστερα από δύο αυξήσεις κεφαλαίου κατά τα χρόνια της κρίσης και αγοραπωλησίες πλοίων με τον μητρικό όμιλο, εμφανίζονται πλέον με ρευστά διαθέσιμα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό. Υπενθυμίζεται πως οι Μινωικές, την προηγούμενη Παρασκευή, προχώρησαν σε προπληρωμή του συνολικού τραπεζικού δανεισμού τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αποπλήρωσε το υπόλοιπο του ομολογιακού κοινοπρακτικού δανείου, ποσού 48 εκατ., στο οποίο συμμετείχαν 4 ελληνικές και 5 ξένες τράπεζες.

Φυσικά, και στην αντιπαράθεση των Μινωικών με την ΑΝΕΚ –μια αμιγώς κρητική εταιρεία με πολλούς μικρομετόχους από το νησί, μεταξύ των οποίων παλιότερα και η Εκκλησία του– διαδραματίζουν ρόλο και παλαιότερες ιστορίες. Μεταξύ αυτών, κυριαρχεί η διαφορά που έχει ανακύψει με τις Μινωικές σε σχέση με την προ πολλών ετών συμφωνία απόκτησης ποσοστού συμμετοχής 33,35% της HSW από την ΑΝΕΚ. Η συμφωνία δεν προχώρησε, αλλά οι Μινωικές κράτησαν την προκαταβολή-αρραβώνα των 47,5 εκατ., τα οποία η ΑΝΕΚ είχε ήδη καταβάλει. Η κρητική εταιρεία έχει από καιρό προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο στο Λονδίνο για τη διεκδίκηση του ποσού. Την απαίτησή της αυτή η ΑΝΕΚ την εγγράφει μάλιστα κάθε χρόνο στην ετήσια οικονομική έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή