Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν και οι μεταρρυθμίσεις να συνεχισθούν

Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν και οι μεταρρυθμίσεις να συνεχισθούν

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν συμμερίζονται όλοι οι ιθύνοντες στην Ευρώπη την «ευέλικτη» οπτική του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει ή όχι τις δεσμεύσεις της.

Σε χθεσινές συνεντεύξεις τους ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ήταν μάλλον απόλυτοι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην κάνει πίσω στα συμφωνηθέντα.

«Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντένο, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», απαντώντας σε ερώτηση ακριβώς για το θέμα της περικοπής των συντάξεων. «Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο το προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο».

Ακόμη, μιλώντας για την προοπτική πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές και κάνοντας τη σύγκριση με τη χώρα του, την Πορτογαλία, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι καθοριστικός παράγοντας είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Η πρόσβαση στις αγορές», είπε, «δεν αποτελεί αυτόματη ευλογία στο τέλος ενός προγράμματος. Κερδίζεις την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά από αρκετές εκδόσεις πριν από το τέλος του προγράμματος και στη συνέχεια την κτίζεις με αξιόπιστες πολιτικές μετά το πρόγραμμα».

Εξάλλου, ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση διακοπής της μεταρρυθμιστικής πορείας της, η Ελλάδα θα τιμωρηθεί από τις αγορές, αλλά και με την αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της. Σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, επικαλέσθηκε τα παραδείγματα άλλων πρώην μνημονιακών χωρών, για να πει ότι βγαίνοντας από αυτά πέτυχαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, επειδή «εφάρμοσαν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα με αποφασιστικό τρόπο και έχουν δείξει ότι έχουν την ιδιοκτησία της».

«Κάνοντάς το αυτό», συνέχισε, «έστειλαν σήμα, ακόμη και μετά το πρόγραμμα, ότι η οικονομική τους πολιτική θα υπηρετήσει τους στόχους της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία. Διαφορετικά, κάποια από τα προσφάτως συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ξηλωθούν. Επίσης, η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα είναι υπό τη μόνιμη παρακολούθηση και αξιολόγηση των αγορών και των επενδυτών, όπως και οι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες. Αυτοί θέλουν να ξέρουν ότι τα χρήματά τους είναι καλά και ασφαλώς επενδεδυμένα μακροπρόθεσμα».

Μεγαλύτερο το πρόβλημα

Στην ερώτηση γιατί το πρόγραμμα στην Ελλάδα διήρκεσε πολύ περισσότερο από των άλλων χωρών, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι το μέγεθος του προβλήματος ήταν μεγαλύτερο και η διοίκηση πολύ πιο ασθενής, ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες στο εξάμηνο Βαρουφάκη που κόστισε στους Ελληνες δισεκατομμύρια. «Αν η Ελλάδα μείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, βλέπω ένα καλό μέλλον για τη χώρα στην Ευρωζώνη», σημείωσε.

Τις δηλώσεις Μοσκοβισί σχολίασε χθες σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως ο επίτροπος θέλει να εμφανίσει ένα δήθεν success story για να πει στις κυβερνήσεις ότι η Επιτροπή παράγει έργο. Προσέθεσε, εξάλλου, ότι ο κ. Μοσκοβισί γνωρίζει πως στην περίπτωση της Ελλάδας δεν θα υπάρχει η εποπτεία των άλλων μεταμνημονιακών χωρών, αλλά «ένα ολόκληρο υβριδικό σύστημα ενισχυμένης εποπτείας, η οποία λειτουργεί ως προληπτική πιστωτική γραμμή με όλα τα κακά της, αλλά όχι τα καλά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή