Ο γύρος του κόσμου με ένα φεστιβάλ

Ο γύρος του κόσμου με ένα φεστιβάλ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 27 Ιουλίου, στη μικρή πορτογαλική πόλη Agueda, οι κεντρικοί δρόμοι έχουν γεμίζει ομπρέλες. Χιλιάδες πολύχρωμες ομπρέλες είναι σαν να κρέμονται από τον ουρανό! Αυτό το υπερθέαμα σημαίνει ότι το Agitagueda Art Festival έχει ήδη ξεκινήσει, με τη συμμετοχή 500 ομάδων νέων εικαστικών και μουσικών και ένα συναρπαστικό πακέτο δράσεων για τους επισκέπτες του που περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες, πάρτι, γευσιγνωσίες, αθλοπαιδιές, παζάρια χειροποίητων αντικειμένων.

Ο γύρος του κόσμου με ένα φεστιβάλ-1

Στο Agitagueda Art Festival, στη μικρή πορτογαλική πόλη Agueda, συμμετέχουν 500 ομάδες νέων εικαστικών και μουσικών που διοργανώνουν εκθέσεις, συναυλίες, πάρτι, παζάρια, αθλοπαιδιές.

Πάμε πιο βόρεια, στα υψίπεδα της Σκωτίας. Φανταστείτε δεκάδες πανέμορφα γκόλντεν ριτρίβερ να τρέχουν σε μια πλαγιά γαβγίζοντας και κουνώντας χαρούμενα την ουρά τους. Oχι, δεν είναι σκηνή από παιδική ταινία της Ντίσνεϊ: είναι εικόνα που θα αντικρίζουν καθημερινά όσοι βρεθούν στο φετινό Golden Retriever Festival, στον ιστορικό πύργο του Guisachan (16-20/7). Φίλοι της ιδιαίτερης αυτής ράτσας από όλο τον κόσμο θα δώσουν το «παρών», μαζί με τα σκυλιά τους φυσικά, στην ετήσια συνάντησή τους, μια μεγάλη γιορτή, στην πραγματικότητα, που περιλαμβάνει από σεμινάρια και διαλέξεις μέχρι διαγωνισμούς, χορούς και παραδοσιακές απογευματινές τεϊοποσίες· στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκονται, άλλωστε.

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την ξεγνοιασιά, τη χαρά, το «μαζί» της γιορτής. Και κάθε φεστιβάλ από όσα θα πραγματοποιηθούν και φέτος σε όλο τον κόσμο –όπως αποδεικνύει και η ετυμολογία της λέξης, από το λατινικό festivus, δηλαδή γιορτινός– έχει τη γιορτή στο DNA του. Μερικά, πάντως, τυχαίνει να υπερτερούν σε βαθμό πρωτοτυπίας ή να είναι πιο εξτρίμ, πιο διασκεδαστικά εντέλει, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.

Το Sziget, για παράδειγμα, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι από το 1993 στη Βουδαπέστη (8-15/8 φέτος), πάνω σε ένα νησάκι στον Δούναβη, ξεχωρίζει λόγω μεγέθους: οι περίπου 500.000 φιλόμουσοι από όλη την Ευρώπη θα απολαύσουν 1.000 και πλέον τραγουδιστές και γκρουπ, από τους Arctic Monkeys και τη Lana Del Ray μέχρι τους Gorillaz και τον Νορβηγό DJ Kygo. Το Sea Dance Festival, από την άλλη, είναι πολύ δημοφιλές χάρη στην τοποθεσία στην οποία γίνεται: μια υπέροχη αμμουδιά στο Μαυροβούνιο μετατρέπεται σε πίστα για χιλιάδες νέους, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν, επί σκηνής, πολλούς σταρ της σύγχρονης dance σκηνής (30/8-1/9). Αντιστοίχως, το Exit Festival, που είναι σε εξέλιξη στη Σερβία (μέχρι τις 15/7), έχει φέρει περισσότερους από 1.000 καλλιτέχνες στις 40 σκηνές του.

Ο γύρος του κόσμου με ένα φεστιβάλ-2

Από το Golden Retriever Festival στον ιστορικό πύργο του Guisachan της Σκωτίας, στο εγκαταλελειμμένο από το 1953 χωριό Παλιά Βλαχάτα της Κεφαλονιάς.

Ο γύρος του κόσμου με ένα φεστιβάλ-3

Ενα ρομπότ στην πυρά

Βέβαια, ούτε φέτος θα λείψουν οι εξτραβαγκάντσες. Περίπου 20.000 άνθρωποι θα ξεχυθούν στις 29 Αυγούστου στους δρόμους της ισπανικής πόλης Μπουνιόλ, κοντά στη Βαλένθια, για να απολαύσουν τον διάσημο ντοματοπόλεμο που γίνεται εδώ και δεκαετίες στο πλαίσιο του φεστιβάλ La Tomatina. Tέλος, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, στην έρημο Black Rock της Νεβάδα, 70.000 και πλέον Αμερικανοί θα βρεθούν στο Burning Man Festival (26/8-3/9), το πιο εναλλακτικό, ίσως, φεστιβάλ στον κόσμο, που πήρε το όνομά του από το τελετουργικό του καψίματος ενός ξύλινου ομοιώματος ανθρώπου (κάτι σαν τον καρνάβαλο της Αποκριάς), την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης. Οι επισκέπτες καταλαμβάνουν με τις σκηνές ή τα τροχόσπιτά τους έκταση διαμέτρου 4 χιλιομέτρων! Φέτος το θέμα είναι «Ι, robot», οπότε στην πυρά προφανώς θα βρεθεί ένα τεράστιο ρομπότ.

Αλλά και στην Ελλάδα, το φεστιβαλικό θέρος είναι πλούσιο και πολυδιάστατο. Ενα από τα πιο ιδιαίτερα φεστιβάλ, πάντως, είναι αναμφισβήτητα το Saristra, που πραγματοποιείται στην Κεφαλονιά. Τα Παλιά Βλαχάτα Σάμης είναι ένα ημιορεινό χωριό που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Κι όμως, κάθε Αύγουστο (3, 4 και 5/8), τα σπίτια του, οι εκκλησίες, η πλατεία του γεμίζουν ξανά ζωή: εκθέσεις τέχνης, προβολές ταινιών, σεμινάρια και διαλέξεις, συναυλίες, καθώς και δραστηριότητες για παιδιά φιλοξενούνται στα χαλάσματα. Επανασυνδέοντας το παρόν με το παρελθόν και δημιουργώντας νέα συλλογική μνήμη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή