Αμεση Ανάλυση: Η μνήμη Ερντογάν, οι «οκτώ», και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αμεση Ανάλυση: Η μνήμη Ερντογάν, οι «οκτώ», και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που τήρησαν στάση χωρίς αρχές και άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πραξικοπηματίες που διέφυγαν από τη χώρα μας», προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογαν μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες κόσμου που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου, για την επέτειο των δύο ετών από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του '16.

Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο. Το διαπίστωσα ο ίδιος γιατί ήμουν στην ομιλία, δίπλα στη σκηνή, και έβλεπα το πρόσωπο του ίδιου τον Ερντογάν, αλλά και τις αντιδράσεις του κόσμου που τον άκουγε. Ηταν φορτισμένο για λόγους ανθρώπινους, λόγω των θυμάτων, αλλά και επικοινωνιακούς καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέπει αυτή την ημέρα μνήμης σε ημέρα εορτασμού της «νέας τουρκικής Δημοκρατίας».

«Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία» διεμήνυσε ο Ερντογάν, και πρόσθεσε:

«Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του κινήματος του Γκιουλέν. Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Αυτοί που έφυγαν από τη χώρα μας δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας».

Κάποιες χώρες – άλλες μικρές, άλλες μεγάλες – δεν θέλουν τον Ερντογάν και εκείνο το βράδυ όντως επιθυμούσαν την ανατροπή του. Το γνωρίζουμε αυτό, και το κυριότερο, το γνωρίζει και αυτός. Αν έχουν δίκιο που δεν τον θέλουν ή όχι, είναι δικό τους θέμα, υποκειμενικό. Οι ίδιοι έχουν τους λόγους τους, και τα επιχειρήματά τους.

Αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας. Γιατί να μην θέλει η Ελλάδα τον Ερντογάν, σε βαθμό που να υποστηρίζει ένα εις βάρος του πραξικόπημα; Μήπως οι κεμαλιστές αντίπαλοί του ή η "λύκαινα" Ακσενέρ και το Καλό κόμμα, είναι πιο φιλικοί προς την χώρα μας; Ολοι αυτοί δεν κατηγορούσαν τον Ερντογάν ότι έχει παραχωρήσει νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα και τον καλούσαν να τα πάρει πίσω με στρατιωτικά μέσα;

Οχι, η Ελλάδα δεν υποστήριξε το πραξικόπημα, και δεν άνοιξε καμία «αγκαλιά» στους Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν. Και, αν θέλει κανείς να πει δημόσια την αλήθεια, από στενοχωρημένοι έως οργισμένοι ήταν στην Αθήνα – όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι νοήμονες της αντιπολίτευσης – για την άφιξή τους.

«Το λέω ξεκάθαρα, ξέρουμε ποιος, πότε και τι στάση τήρησε. Και έχουμε αντιληφθεί ποιος συνεργάζεται με ποιον», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της γείτονος. Εάν, πραγματικά ξέρει, τότε ξέρει και ποια στάση τήρησε η Ελλάδα. Και εάν ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε τις πρώτες ημέρες ότι οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν, ήταν λάθος του, γιατί δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας δημοκρατικής χώρας μέλους της ΕΕ, να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές αρχές και το διεθνές δίκαιο και να αλλάξει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ακόμη και αν το ήθελε. Πόσο μάλλον όταν στην συγκεκριμένη υπόθεση έχει στρέψει το βλέμμα της ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

Εχει πολλά, πραγματικά προβλήματα ο κ. Ερντογάν. Από την οικονομία που κινδυνεύει να εκραγεί, μέχρι το κουρδικό, και την τρομοκρατία. Κάνει λάθος όταν ρίχνει «λάδι στη φωτιά» και αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα, που είναι γείτονας, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και το μόνο μέλος της ΕΕ που ειλικρινά υποστηρίζει τη στενότερη δυνατή σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Θα έπρεπε να κατανοήσει ότι η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, και να συμπεριφερθεί ανάλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή