Ξεκινούν έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα μισθώσεων Airbnb

Ξεκινούν έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα μισθώσεων Airbnb

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb έχει δρομολογήσει η φορολογική διοίκηση. Εξαιτίας της αδυναμίας –προς το παρόν– διασταύρωσης των στοιχείων, οι εφοριακοί προσποιούνται τους πελάτες για να διαπιστώσουν εάν θα δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στην εφορία. Στην παρούσα φάση, οι έλεγχοι βασίζονται στα εμβάσματα που κατατίθενται από τις εταιρείες Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ. Στη συνέχεια, με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα ελέγχεται εάν τα ποσά που υποχρεούνται να δηλώσουν είναι σε συνάφεια με τα ποσά που τους έχουν κατατεθεί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αναντιστοιχία θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η πλατφόρμα του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για την υποβολή των στοιχείων ανοίγει σε λίγες ημέρες και οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώνουν «όλες τις εισπράξεις από τα μισθωτήρια που έχουν κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, και από κει και μετά θα γίνεται η διαδικασία όπως προβλέπεται». Οσοι ενοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb ή κάποιας άλλης διαδικτυακής πλατφόρμας, θα πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκτούν. «Από τις διασταυρώσεις εμείς θα μπορέσουμε να τους βρούμε», τονίζει η υφυπουργός επισημαίνοντας ότι «είμαστε με 3 μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες σε συνεργασία και μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία. Μπορούμε πλέον να τα εντοπίσουμε όλα αυτά και θα πρέπει να το ξέρουν και όσοι δεν τα δηλώνουν».

Ξεκινούν έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα μισθώσεων Airbnb-1

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες, όπως η Airbnb, είχαν αρνηθεί στο παρελθόν να δώσουν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα στοιχεία από αυτά που υπάρχουν ήδη αναρτημένα στο Διαδίκτυο, καθώς πρόκειται για πελάτες της με τους οποίους έχουν συνάψει συμφωνίες. Είχαν μάλιστα επικαλεστεί το απόρρητο των πελατών τους και τον σεβασμό στην ιδιωτικότητά τους. Αλλωστε, ο εντοπισμός της φοροδιαφυγής είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει η φορολογική διοίκηση και όχι οι εταιρείες. Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, τις επόμενες μέρες θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα.

Χθες πάντως, παρέμβαση για τη λειτουργία του Airbnb πραγματοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό της λειτουργίας της πλατφόρμας, εκτός εάν προβεί σε σειρά αλλαγών των όρων λειτουργίας της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Airbnb παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε., καθώς στερεί από τους καταναλωτές βασικά νομικά τους δικαιώματα, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να προβούν σε αγωγή εναντίον του ιδιοκτήτη (host), εφόσον υποστούν κάποιου είδους τραυματισμό, ή ζημία που οφείλεται στην υπαιτιότητά του. Επίσης, η Επιτροπή ζητεί την αλλαγή του τρόπου παρουσίασης της τιμολογιακής πολιτικής της πλατφόρμας, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρος, όπως επίσης και να είναι σαφές στους επισκέπτες αν η διαμονή παρέχεται από ιδιώτη ή επαγγελματία.

Η Airbnb έχει διορία μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να παρουσιάσει λύσεις επί των παραπάνω ζητημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις πρακτικές της πλατφόρμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η απήχηση της εν λόγω υπηρεσίας είναι τέτοια, ώστε έχει αρχίσει να περνάει στα χέρια επαγγελματιών, κάτι που πιστοποιείται και από το ότι το 50% των αγγελιών ακινήτων προέρχεται από εταιρείες που εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα ταυτόχρονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή