Η τεχνογνωσία των καραμπινιέρων στην Ελλάδα

Η τεχνογνωσία των καραμπινιέρων στην Ελλάδα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη ιταλική αστυνομική επιχείρηση, που οδήγησε στη σύλληψη 23 ατόμων και την κατάσχεση 25.000 παράνομων αρχαιοτήτων, κλιμάκιο των καραμπινιέρων αναμένεται να συναντήσει στην Αθήνα ομολόγους του στο τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και στελέχη του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για να συζητήσουν την εξαγωγή τεχνογνωσίας στην αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας.

Στις 26 Ιουλίου, δύο εκπρόσωποι των καραμπινιέρων θα βρεθούν στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, στο πλαίσιο της σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων «Tempo Forte» που διοργανώνει η ιταλική πρεσβεία. Την επομένη θα έχουν υπηρεσιακή συνάντηση με Ελληνες αστυνομικούς για να ανταλλάξουν πληροφορίες και να εξηγήσουν την οργανωτική δομή τους και τους τρόπους δράσης τους.

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά», λέει στην «Κ» ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Εμανουέλε Πάπι. Δεν αποκλείει στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιηθεί και μια σειρά ειδικών σεμιναρίων από τους καραμπινιέρους για τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Η τεχνογνωσία των καραμπινιέρων στην Ελλάδα-1

Στις 4 Ιουλίου οι καραμπινιέροι σε συνεργασία με τη Europol κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αρχαιοκαπήλων, που είχαν απλώσει τη δράση τους τουλάχιστον σε τέσσερις χώρες.

Η αποτελεσματικότητα των Ιταλών «κυνηγών» της αρχαιοκαπηλίας φάνηκε ξανά πρόσφατα, στην αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Demetra». Στις 4 Ιουλίου, σε συνεργασία με τη Europol, 250 αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε 40 σπίτια στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ισπανία. Κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αρχαιοκαπήλων των τελευταίων ετών με λεία που ξεπερνούσε σε αξία τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Για να φτάσουν στα ίχνη τους είχαν προηγηθεί τέσσερα χρόνια συστηματικών ερευνών από τις ιταλικές αρχές. Τα αντικείμενα έρχονταν στην επιφάνεια από Ιταλούς τυμβωρύχους (οι αποκαλούμενοι «tombaroli» στην πατρίδα τους) και έπειτα διακινούνταν στην Ευρώπη με τη βοήθεια μεσαζόντων. Η βάση των επιχειρήσεών τους βρισκόταν στη Σικελία. Δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποια εμπλοκή της Ελλάδας στη συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο Ελληνες αστυνομικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο οργάνωσης των Ιταλών στην επιχείρηση «Demetra».

Στο παρελθόν, πλειάδα Ιταλών αρχαιοκαπήλων έχουν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές. Ενας εξ αυτών ήταν και ο Νίνο Σαβόκα που διατηρούσε γκαλερί στο Μόναχο. Στη δεκαετία του ’90 η Ελλάδα είχε ζητήσει την έκδοσή του για παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, αλλά το αίτημα δεν εκτελέστηκε από τη Γερμανία. Ο Σαβόκα πέθανε το 1998 από καρδιακή προσβολή. Το όνομά του, όμως, επανήλθε στο προσκήνιο το περσινό καλοκαίρι. Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ταύτισε ως πιθανό προϊόν λαθρανασκαφής αττική μαρμάρινη ταφική στήλη που επρόκειτο να δημοπρατηθεί στο Λονδίνο. Από την έρευνά του φάνηκε ότι το αντικείμενο φερόταν να είχε περάσει και από τα χέρια του Σαβόκα στο παρελθόν. Η στήλη κατασχέθηκε για να επαναπατριστεί στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή