Νέο λειτουργικό μοντέλο προωθεί η Εθνική Τράπεζα

Νέο λειτουργικό μοντέλο προωθεί η Εθνική Τράπεζα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στον πλήρη μετασχηματισμό της Εθνικής Τράπεζας μέσα από την αλλαγή του λειτουργικού της μοντέλου, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και στις ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας, έδωσε χθες η διοίκηση της ΕΤΕ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Στόχος, όπως τον περιέγραψε ο πρόεδρος του ομίλου της ΕΤΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης, «να ξαναγίνει η πρώτη επιλογή στην εγχώρια τραπεζική αγορά», ανατρέποντας, όπως σημείωσε, «εδραιωμένες αντιλήψεις και παρωχημένες πρακτικές». Η ΕΤΕ, σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Παύλο Μυλωνά, θα αξιοποιήσει τον «ισχυρό ισολογισμό» και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τράπεζας με στόχο να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας, που εισέρχεται, όπως εκτίμησε, σε «υγιή και διατηρήσιμη πρόοδο». Μεταξύ αυτών, τα υψηλά περιθώρια ρευστότητας, ο χαμηλότερος σε σχέση με τις άλλες τράπεζες δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζει το 40%, ο υψηλός (60%) δείκτης κάλυψης με προβλέψεις αυτών των δανείων και η υψηλή (16,5%) κεφαλαιακή επάρκεια που διαθέτει η τράπεζα.

Η αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, περνάει μέσα από «την αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών και τη λειτουργία ενός μικρότερου και πιο ευέλικτου δικτύου καταστημάτων». Θα απαιτήσει, όπως εξήγησε, υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες και πιο καινοτόμα προϊόντα, αλλά και αλλαγή της κουλτούρας των τραπεζοϋπαλλήλων, που πρέπει να δρουν ως οικονομικοί σύμβουλοι των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής αναφέρθηκε στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας που ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, με εξαίρεση την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου. «Αγκάθι» αποτελεί η εξεύρεση λύσης για τον λογαριασμό επικούρησης προσωπικού (ΛΕΠΕΤΕ), που κυριάρχησε χθες ως θέμα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, με αφορμή και τη συγκέντρωση των ασφαλισμένων στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της τράπεζας. Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του ομίλου σημείωσε ότι η διοίκηση δουλεύει προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, η οποία πάντως προϋποθέτει τη συνεργασία του SSM και των θεσμών. «Δουλεύουμε για μια εφικτή λύση», σημείωσε απευθυνόμενος προς τους ασφαλισμένους της τράπεζας και ο κ. Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «θα απαιτήσει εύλογους συμβιβασμούς». Ειδική αναφορά έκανε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στο «περιορισμένο ενδιαφέρον» που υπήρξε για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, την οποία όπως είπε ο όμιλος θα συνεχίσει να στηρίζει, επιδιώκοντας μια λύση σε συνεννόηση με την DGComp, ενώ για τη θυγατρική του ομίλου στην Κύπρο, ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την (i) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 0,90 ευρώ τη μετοχή λόγω κεφαλαιοποίησης ισόποσου μέρους του ειδικού αποθεματικού της Τράπεζας και (ii) αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,30 σε 3 ευρώ με μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 9.147.151.527 σε 914.715.153 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές με συνένωση (reverse split) σε αναλογία 10 παλαιές μετοχές έναντι μιας νέας κοινής μετοχής.

Η γενική συνέλευση εξέλεξε επίσης το νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, που περιλαμβάνει 4 νέα μέλη και απαρτίζεται από τους κ. Κώστα Μιχαηλίδη, Παύλο Μυλωνά, Δημήτρη Δημόπουλο και Παναγιώτης Δασμάνογλου. Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου ορίστηκαν οι κ. Κλοντ Πιρέ, Χαράλαμπος Μάκκας, Εύα Σέτερμπαλκ, Αντριου Μάκενταϊρ και Τζον Μακόρμικ, ενώ το Δ.Σ. συμπληρώνεται από τον κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη και τον κ. Περικλή Δρούγκα ως εκπρόσωπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή