Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι στην ιστορία του Ηρωδείου

Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι στην ιστορία του Ηρωδείου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων και του πλήθους των ξένων που βρέθηκαν προχθές στο Ηρώδειο ως η βραδιά που η Ανίτα Ρατσβελισβίλι ολοκλήρωσε την τροχιά των τριών παραστάσεων ως Κάρμεν. Δεν άκουσα τον αναστεναγμό της ικανοποίησης, αλλά τον ένιωσα, όταν, υποκλινόμενη στο πυκνό κοινό που την επευφημούσε με ενθουσιασμό, η Ανίτα Ρατσβελισβίλι άνοιξε την αγκαλιά της και κοίταξε ψηλά ώς την Ακρόπολη. Ηταν μια στιγμή που έλεγε πολλά.

Η «Κάρμεν» του Μπιζέ, που παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή, έφερε και πάλι τη σκηνοθεσία του Βρετανού Στίβεν Λάνγκριτζ, που έδωσε αυτήν τη νεωτερική ματιά (όχι κάτι πρωτότυπο, αλλά ο ίδιος το λέει ωραία: «Μια ιστορία για τα όρια και τη φτώχεια, την ελευθερία και τη σκλαβιά. Μια ιστορία για το σήμερα»). Ομως, η Κάρμεν είναι οι μεγάλοι ρόλοι. Και η Γεωργιανή μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι, με τη μεγάλη διεθνή καριέρα, θεωρείται από τις κορυφαίες Κάρμεν της εποχής μας. Με το που αρχίζει να τραγουδάει, το κοινό υπνωτίζεται και ριγά. Ενιωθα το δέος. Διαθέτει εκείνη την έμφυτη ισορροπία εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, που η σκληρή δουλειά περιέβαλε με μανδύα μεγάλης δεξιοτεχνίας. Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι είναι ένας ήπιος οδοστρωτήρας, με αναβλύζοντα ερωτισμό, με πλήρη σύνδεση πνεύματος και σώματος, μία ιδανική Κάρμεν.

Δίπλα της ο Τσέχος τενόρος Πάβελ Τσέρνοχ ως Δον Χοσέ, ξεσήκωσε επίσης το κοινό. Ηταν ένα θαυμάσιο δίδυμο, που χαιρόσουν να το βλέπεις και να το ακούς. Για το ευρύ κοινό, η απόλαυση της όπερας είναι η ταύτιση με μεγάλους πρωταγωνιστές πέραν από τις εννοιολογικές και θεμιτά σεβαστές ερμηνείες στη σκηνοθεσία και στα σκηνικά. Ολα παραμερίζονται όταν υπάρχει η δύναμη της προσωπικότητας πάνω στη σκηνή.

Και αυτό το πρόσφερε αυτή η παραγωγή της Λυρικής. Χαιρόσουν να βλέπεις το Ηρώδειο κατάμεστο ώς ψηλά, να μην πέφτει καρφίτσα στην κυριολεξία. Ο Λουκάς Καρυτινός, τζέντλεμαν, διηύθυνε την Ορχήστρα της ΕΛΣ σε έναν κύκλο παραστάσεων που μας έφερε στην Αθήνα αυτές τις ωραίες φωνές δίπλα στο άξιο δυναμικό της Λυρικής. H μετάκληση της Ανίτας Ρατσβελισβίλι έγινε εφικτή χάρη στην ευγενική χορηγία του ομίλου Μυτιληναίος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή