Ακόμη ένα χυδαίο ρουσφέτι

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είπε ότι το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικό κράτος δεν έχει συνέχεια; Εδώ ο κόσμος καίγεται (κυριολεκτικώς) και ο κ. Κώστας Γαβρόγλου κάνει ρουσφέτια. Τώρα χαρίζει χρέη σε κακοπληρωτές καθηγητές πανεπιστημίου. Να σημειώσουμε πως ο ίδιος υπήρξε καθηγητής ΑΕΙ, αλλά δεν γνωρίζουμε αν χρωστάει στο ίδρυμα στο οποίο χρημάτισε τα προηγούμενα χρόνια.

Το «παλιό, κακό και διεφθαρμένο» πολιτικό σύστημα θεσμοθέτησε το 1997 την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα ΑΕΙ 15% των εσόδων που αποκτούν όταν ασκούν παραλλήλως ελεύθερο επάγγελμα. Αυτό ήταν απολύτως λογικό διότι οι καθηγητές (πρωτίστως μεγαλοδικηγόροι και μεγαλογιατροί) χρησιμοποιούν στη μαρκίζα τους το κύρος του πανεπιστημίου για να προσελκύσουν πελατεία. Το 15% επέζησε μέχρι το 2011. Το 2012 η πρώτη κυβέρνηση που θα έσχιζε τα μνημόνια το μείωσε σε 10% επί των ακαθάριστων εσόδων. Το 2014 έγινε 7% επί των καθαρών εσόδων. Το 2016 η δεύτερη λαοσωτήριος από τα μνημόνια κυβέρνηση το έκανε 7% επί των ακαθάριστων εσόδων. Και το ρουσφέτι δεν έχει τέλος. Οπως καταγγέλλει η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης, «την περασμένη εβδομάδα, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ ακόμη δεν έχει “κάτσει” η στάχτη από την εθνική τραγωδία των καταστροφικών πυρκαγιών, η κυβέρνηση ψήφισε στα κρυφά ακόμη ένα ρουσφέτι, αυτήν τη φορά με αποδέκτες εκείνους τους πανεπιστημιακούς που τα τελευταία 20 χρόνια δεν απέδιδαν την οφειλόμενη παρακράτηση. Το ρουσφέτι είναι το εξής: όλες οι οφειλές των πανεπιστημιακών της τελευταίας εικοσαετίας επανυπολογίζονται με πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι ίσχυε κατά περιόδους, σε 7% επί των καθαρών αποδοχών» (ΚΙΠΑΝ 8.8.2018).

Η κίνηση σημειώνει ότι «όλοι οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών από το 2002 και εντεύθεν, συμπεριλαμβανόμενων ακόμα και των δύο προηγηθέντων της παρούσας κυβέρνησης, δεν είχαν υποχωρήσει στις συνεχείς ασφυκτικές και επίμονες πιέσεις των ασυνεπών καθηγητών». Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απέρριψε το αίτημα της διαγραφής των χρεών, ως παράνομου και αντισυνταγματικού, συμφωνώντας και με την αντίστοιχη πρόσφατη τότε απόφαση του ΣτΕ.

Ομως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που «πολεμά τη διαπλοκή», και συγκεκριμένα οι υπουργοί Κώστας Γαβρόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος έκαναν στα μουλωχτά τη ρύθμιση προς όφελος των μεγαλογιατρών και μεγαλοδικηγόρων.

«Εδώ αυτοί δεν ντράπηκαν να αυξήσουν τους μισθούς των ημετέρων την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς, θα ντραπούν να χαρίσουν χρέη τρεις εβδομάδες μετά;» θα σκεφτούν κάποιοι. Σωστό. Να δούμε αν θα ντραπούν οι κακοπληρωτές καθηγητές, κάποιοι από τους οποίους ράβουν κουστούμια για την επόμενη κυβέρνηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή