Στης Ακρόπολης τα μέρη…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Θα ήταν υπερβολικός ο θόρυβος για το γεγονός ότι το περασμένο Σάββατο εμφανίστηκαν στην Ακρόπολη κάποια άτομα με χιτώνες, χλαμύδες, σανδάλια και περικεφαλαίες, όπως είναι επίσης υπερβολικό να «απαγορεύεται ρητά η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους με ενδυμασία που να παραπέμπει σε μεταμφίεση». Η πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών σημειώνει την εξαιρετική αυστηρότητα: «Στο παρελθόν, το προσωπικό της Ακρόπολης έχει κάνει συστάσεις σε επισκέπτες που έφεραν αμφίεση με εμφανή λογότυπα εταιρειών ή σε ταξιδιωτικά γκρουπ με ευμεγέθεις πινακίδες, ενώ σε μια περίπτωση είχε αφαιρεθεί από νήπιο μια στέκα με εμπορικό σήμα» («Καθημερινή», 30.4.2024).

Κατόπιν όλων αυτών, πρέπει να ρωτήσουμε: Τα μίνι επιτρέπονται στον Παρθενώνα; Στους χριστιανικούς ναούς, πάντως, απαγορεύονται. Οι μακριές εσάρπες των γυναικών που μοιάζουν με ρωμαϊκούς χιτώνες; Οι μπλούζες με τα τεράστια σήματα των οίκων μόδας; Γιατί, δηλαδή; Μόνο το νήπιο με εμπορικό σήμα θα την πληρώσει;

Ομως τα πράγματα περιπλέκονται σε ό,τι αφορά το χάπενινγκ της 27ης Απριλίου. Το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε ότι «καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν –με εισιτήριο– πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της υπηρεσίας». Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, διέταξε κοτζάμ Ενορκη Διοικητική Εξέταση, για να βρεθούν οι «αμελείς αρχαιοφύλακες» που επέτρεψαν τους μασκαρεμένους να ανεβούν τον Ιερό Βράχο.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιους που έμπασαν κρυφά τις χλαμύδες για να φωτογραφηθούν. Αυτούς, μάλλον, θα τους έπιαναν, όπως «συνέλαβαν» και το νήπιο με τη στέκα. Εδώ μιλάμε για ολόκληρη παράσταση με ηθοποιούς και μοντέλα.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που διοργάνωσε τη «στατική performance καλλιτεχνών» δηλώνει στην «Καθημερινή» ότι «την ημέρα της ξενάγησης, στις 19.30, μας υποδέχθηκαν στην είσοδο σαν “επίσημους καλεσμένους” και ζήτησαν από τους φύλακες να μη μας παρεμποδίσουν ή να μας μιλήσουν. Κάποια στιγμή, μας προσέγγισε ένας άνδρας που μας συστήθηκε ως άνθρωπος του υπουργείου και μας ζήτησε να είμαστε διακριτικοί. Μας είπε επίσης ότι μέχρι τις 20.30 πρέπει να έχουμε φύγει (σ.σ. το ωράριο λειτουργίας της Ακρόπολης είναι μέχρι τις 20.00). Ακολουθήσαμε όλες τις οδηγίες που μας δόθηκαν…» (30.4.2024).

Τελικώς, για ποιον λόγο γίνεται η ένορκη εξέταση, αν δεν είναι σαν τις ΕΔΕ που κάνει η Ελληνική Αστυνομία; Ισως για διαφυγόντα κέρδη. Ως γνωστόν, οι φωτογραφίσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στης Ακρόπολης τα μέρη κοστίζουν ένα σκασμό λεφτά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή