Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Τις τελευταίες έξι ημέρες η Αττική βρισκόταν διαρκώς στην κατηγορία κινδύνου 4, που σημαίνει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Αλλά τι σημαίνει η κατηγορία 4 σε επίπεδο πολιτικής προστασίας; Οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και οι δήμοι οφείλουν να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και οι πολίτες να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουμε δυνάμει επικίνδυνες ενέργειες όπως αυτή που προκάλεσε, όπως φαίνεται, τον όλεθρο στο Μάτι.

Προσπάθησα μέσα από την ιστοσελίδα της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να δω πώς εξειδικεύεται η «αυξημένη ετοιμότητα» του κράτους. Κυρίως ήθελα να ψάξω μια άλλη παράμετρο που συνδέεται με τις πυρκαγιές κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα: αναφέρομαι στην προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει εδώ και χρόνια για τον Υμηττό και την προστασία του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής. Σε ημέρες με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς η πρόσβαση στο αισθητικό δάσος απαγορεύεται από δυνάμεις της Πυροσβεστικής στον γνωστό κόμβο στους πρόποδες του βουνού. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί αυτό το μέτρο αποτροπής δεν επεκτείνεται και σε άλλα περιαστικά δάση της Αττικής. Γιατί όχι στην Πεντέλη; Γιατί όχι στον Κοκκιναρά; Γιατί όχι στον Διόνυσο; Γιατί ακόμα και στην Πάρνηθα, στα όρια του εθνικού δρυμού; Ευτυχώς, ο Δήμος Αθηναίων επέδειξε αντανακλαστικά μετά την καταστροφή στο Μάτι απαγορεύοντας την κυκλοφορία σε λόφους και πάρκα της πόλης όσο ισχύει το «4».

Η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα από τα χρήσιμα «εργαλεία» της Πολιτικής Προστασίας. Αλλά για να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να συμβούν τα εξής: οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να εξουσιοδοτήσουν τους περιφερειάρχες, οι οποίοι εν συνεχεία με εντολή τους προς τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες να συγκαλέσουν τα Συντονιστικά Οργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων προκειμένου να ληφθεί η απόφαση. Οι ακριβείς περιοχές, ο χρόνος απαγόρευσης καθώς και όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου καθορίζονται σε συνεδριάσεις των ΣΟΠΠ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μετρήστε φορείς, αρμοδίους, συνεδριάσεις. Και βάλτε τα κλάματα, ελεύθερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή