Η πισίνα της Βουλής και το «βαθύ ψεύδος»

Η πισίνα της Βουλής και το «βαθύ ψεύδος»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση πισίνας στην ταράτσα της Βουλής, έτσι ώστε οι βουλευτές που δεν κατόρθωσαν να μεταβούν σε κάποιο νησί για τον Δεκαπενταύγουστο να μπορέσουν να απολαύσουν μερικές βουτιές. Αλλωστε, θα ήταν λάθος να μην αξιοποιηθεί τουριστικά ένα ιστορικό κτίριο που βρίσκεται σε μια τόσο περίοπτη θέση, στην πλατεία Συντάγματος, με θέα στην Ακρόπολη, στον Λυκαβηττό και στον Εθνικό Κήπο.

Περίπου αυτά αναφέρονται σε μια ανάρτηση που έτυχε μεγάλης διάδοσης (έγινε viral) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από οργισμένους πολίτες. Το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφία στην οποία εικονίζεται μια γυναίκα κι ένας άνδρας να παίζουν τάβλι σε ένα τραπεζάκι μέσα στα καταγάλανα νερά μιας πισίνας. Οι πολίτες που εξοργίστηκαν από την είδηση όχι μόνο δεν υποψιάστηκαν ότι πρόκειται για φάρσα, αλλά δεν διέκριναν ούτε την ημερομηνία της ανάρτησης που ήταν εμφανής (1.4.2018). Επρόκειτο για ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, που κάποιοι κυκλοφόρησαν ξανά για να γελάσουν. Οταν ψευδείς ειδήσεις (fake news), εύκολα αντιληπτές όπως η παραπάνω, γίνονται τελικά πιστευτές από κάμποσους ανθρώπους, τότε πώς μπορεί να αμυνθεί η κοινωνία απέναντι στα κάθε λογής καλοσχεδιασμένα fake news; Και, κυρίως, ποια θα είναι η τύχη του δημόσιου διαλόγου σε 3-4 χρόνια, όταν η τεχνολογία θα δώσει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να… κατακτήσει το «βαθύ ψεύδος»;

«Βαθιά ψεύδη» (deep fakes) είναι τα fake news του αύριο. Πρόκειται για τις εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες ειδήσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μιμείται τέλεια τη χροιά της φωνής, το ύφος της ομιλίας και την εικόνα γνωστών προσώπων τα οποία θα προβαίνουν στις πιο παράλογες δηλώσεις, αλλά ουδείς θα μπορεί να προσδιορίσει εύκολα αν οι δηλώσεις αυτές έγιναν πραγματικά ή αν θα πρόκειται για κατασκευές. Οπως αναφέρθηκε πρόσφατα στους Financial Times, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ δημιούργησαν έναν «συνθετικό Ομπάμα». Ενας υπολογιστής εξοπλισμένος με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μελέτησε αυθεντικές μαγνητοσκοπήσεις του τέως Αμερικανού προέδρου και κατόρθωσε στη συνέχεια να συνθέσει βίντεο με δηλώσεις του που κάποιος τρίτος δεν θα μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί αν είναι αληθινό ή κατασκευασμένο.

Οι δυνατότητες των νέων συστημάτων θα είναι απεριόριστες. Σε μια τηλεδιάσκεψη ο κεντρικός υπολογιστής θα μεταφράζει αμέσως τη γλώσσα και τις εκφράσεις του προσώπου των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα ο καθένας να βλέπει όλους τους υπόλοιπους στην οθόνη του να μιλούν στη δική του γλώσσα! Απεριόριστες φυσικά θα είναι και οι νέες δυνατότητες για επιτυχή διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η αλήθεια θα είναι τόσο απατηλή όσο μια παρτίδα τάβλι στην πισίνα της Βουλής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή