Εν μέσω Τραμπ και διπλωματών

Εν μέσω Τραμπ και διπλωματών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί τα ζητήματα που την απασχολούν –από την Τουρκία και την Αν. Μεσόγειο μέχρι τη σχέση με την ΠΓΔΜ και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια–, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει επακριβώς τη στρατηγική στόχευση των ΗΠΑ σε όλα αυτά τα μέτωπα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι εύκολο, από τη στιγμή που είναι πλέον σαφές πως ό,τι λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αντανακλά απαραίτητα και την πολιτική της χώρας του.

Από τη μια ο Τραμπ συναντά τον Πούτιν και διαμηνύει ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο από τις μυστικές του υπηρεσίες και από την άλλη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στελέχη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο ζητούν από τους συμμάχους συστράτευση για την από κοινού αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής. Προφανώς, αυτή η κυβερνητική διπολική διαταραχή της Αμερικής αφορά πρωτίστως την ίδια. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για την υπερδύναμη, επηρεάζει όλους.

Προκαλεί επικίνδυνη σύγχυση να μην ξέρεις τι θέλει ο ισχυρότερος σύμμαχός σου. Αυτός που, θεωρητικά, θα σε προστατεύσει εάν «συμβεί κάτι».

Τις τελευταίες δεκαετίες όλοι ξέραμε τι ήθελαν οι Αμερικανοί σε ό,τι αφορά τη γειτονιά μας. Μας άρεσε, δεν μας άρεσε, η εξίσωση ήταν σαφής. Και σου επέτρεπε να αξιοποιήσεις τα όποια δικά σου πλεονεκτήματα, να ταυτίσεις συμφέροντα εκεί που μπορούν να ταυτιστούν, να θέσεις κόκκινες γραμμές εκεί που το άντεχες. Αλλους χειρισμούς θα κάνει η Ελλάδα εάν γνωρίζει ότι η όποια παραχώρησή της στο Σκοπιανό θα αυξήσει το διπλωματικό της κεφάλαιο στην Ουάσιγκτον προς αξιοποίηση σε άλλο, μεγαλύτερης σημασίας για την ίδια ζήτημα.

Στην περίπτωση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος προφανώς θα αντιδράσει όταν άλλες χώρες παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της. Αλλά έχει σημασία να ξέρει η Αθήνα αν μια κίνησή της συνάδει με την αμερικανική γεωπολιτική προσέγγιση ή όχι. Αν ακούσει κανείς τον βοηθό υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ ή τον πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, εισπράττει έντονο σκεπτικισμό έναντι της Ρωσίας. Είναι σίγουρο ότι το ίδιο αισθάνεται και ο πρόεδρος Τραμπ;

Σύγχυση επικρατεί και στο μείζον θέμα για την Ελλάδα, τη σχέση με την Τουρκία. Η σύγκρουση Τραμπ – Ερντογάν εκφράζει την αμερικανική διπλωματία ή μήπως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθούν να θεωρούν την Τουρκία πρωταγωνιστή στην περιοχή;

Η αβεβαιότητα δεν ωφελεί ούτε την Αμερική ούτε τους συμμάχους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή