Αποψη: O πόλεμος των κόσμων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Οσο θα πλησιάζαμε προς τις εκλογές, ο βιορρυθμός του ΣΥΡΙΖΑ θα προσαρμοζόταν σε αυτό που έλεγε ένα από τα sms της κυβερνητικής καθοδήγησης: Οι εκλογές είναι «σύγκρουση δύο κόσμων». Ο άλλος κόσμος θα «κάτσει στο σκαμνί».

Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα δεν έχει απλώς να δώσει μια πολιτική μάχη. Εχει ιστορική αποστολή να δώσει έναν αναίμακτο εμφύλιο – φαντασιακό παραμόρφωμα του αληθινού εμφυλίου. Δεν πρόκειται απλώς για τρικάκι της κυβερνητικής προπαγάνδας. Πρόκειται για κατασκευή που στηρίζεται, σε διαφορετική γλώσσα, από όλες τις φυλές της συριζαϊκής εξουσίας. Από τον Καρανίκα μέχρι τον Βούτση.

Με τα εκφραστικά μέσα που τού βρίσκονται, ο στρατηγικός σύμβουλος του πρωθυπουργού εκδηλώνει τον ίδιο ιδεασμό που εκφράζει και ο πρόεδρος της Βουλής. Η αντιπολίτευση δεν είναι νόμιμη – είναι «κέντρα» που απεργάζονται την πτώση της κυβέρνησης, ένα «μαύρο μέτωπο» όπως το έχει πει ο Βούτσης. Η πραγματικότητα της καταστροφής στο Μάτι δεν είναι πραγματική – είναι πλαστή «ατζέντα» που την επιβάλλουν τα κέντρα για να συσκοτίσουν το έργο της κυβέρνησης. «Γιατί δεν λέτε ότι πέφτει η ανεργία;» ρωτάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί δεν λέτε ότι η ανεργία βρίσκεται στα ιστορικώς χαμηλότερα επίπεδα;» ρωτάνε, σαν σε αντίλαλο, οι μιντιοφάγοι φρουροί της κυβέρνησης Τραμπ.

Κλεισμένη στον εμφυλιακό κόσμο που η ίδια κατασκεύασε, η κυβέρνηση δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να κάνει αυτοκριτική. Δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να μετρήσει το κοινό αίσθημα – γι’ αυτό και το προκαλεί τόσο ωμά, επιδεινώνοντας τη θέση της. Εχει κανείς την αίσθηση ότι παρακολουθεί ήδη από τώρα τον παροξυσμό, που αναμενόταν λίγο πριν από τις εκλογές. Αλλά είναι μόλις Αύγουστος. Και ήδη, μετά τις συζύγους των αντιπάλων τους, βγάζουν στη σέντρα και τα παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή