«Επέλαση» του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

«Επέλαση» του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από τις αρχές του καλοκαιριού έως και σήμερα. Την τελευταία εβδομάδα, άλλα δύο άτομα άνω των 70 ετών, που είχαν προσβληθεί από τον ιό και είχαν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου να ανέρχεται σε πέντε. Εως και χθες το μεσημέρι είχαν διαγνωστεί και δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 77 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα 17 την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των δήμων στους οποίους εκτιμάται με βάση την προέλευση των ασθενών ότι κυκλοφορούν μολυσμένα κουνούπια. Συνολικά, ο ιός έχει κάνει «την εμφάνισή του» σε 33 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Δήμο Αθηναίων, και συγκεκριμένα στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα το οποίο περιλαμβάνει Παγκράτι, Ζάππειο, Μετς, Παναθηναϊκό Στάδιο, Νέο Κόσμο, Αγιο Αρτέμιο, Προφήτη Ηλία, Γούβα. Εκτός Αττικής, στην οποία έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα, ο ιός έχει εμφανιστεί και σε αρκετούς οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Ημαθίας, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου.

Από το σύνολο των περιστατικών που έχουν διαγνωστεί τα 62 παρουσίασαν συμπτώματα όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση και τα 15 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, που είτε είχαν ήπια συμπτώματα είτε ήταν ασυμπτωματικοί. Χθες, 22 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό νοσηλεύονταν. Επτά εξ αυτών σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς, που έχουν εμφανίσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, είναι μεγάλης ηλικίας, ωστόσο σοβαρή λοίμωξη από τον ιό έχει καταγραφεί και σε παιδί 11 ετών.

Καταπολέμηση

Οι ειδικοί επιστήμονες υπενθυμίζουν την ανάγκη έγκαιρης εφαρμογής κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών από τις Περιφέρειες και τους δήμους και τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια από τους πολίτες (χρήση εντομοαπωθητικών, απομάκρυνση στάσιμων υδάτων από σπίτια και αυλές). Εν τω μεταξύ, για τις ενέργειές της σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής. Οπως αναφέρει, η Περιφέρεια υλοποιεί πρόγραμμα κουνουποκτονιών, με ψεκασμούς από εδάφους και αέρος, οι οποίοι διενεργούνται από τον Μάρτιο ώς τον Νοέμβριο σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιαστικές εστίες ανάπτυξης (ρέματα, εκβολές αγωγών ομβρίων, άλση, φυσικά συστήματα και υγρότοποι). Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι-εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές, ενώ στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων έχουν διενεργηθεί 9 κύκλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή