«Χακί» φιλοξενία πυροπαθών

«Χακί» φιλοξενία πυροπαθών

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ζωή συνεχίζεται, πρέπει να ξαναβρούμε τα βήματά μας». Εχασαν τα σπίτια τους και βρέθηκαν στον δρόμο, αλλά βρήκαν μια φιλόξενη αγκαλιά στα κέντρα αναψυχής του Στρατού και της Αεροπορίας. Στεγασμένες σε γκαρσονιέρες, 57 οικογένειες με 174 άτομα στο Kέντρο Αναψυχής Αξιωματικών, Υπαξιωματικών (ΚΑΑΥ) του Στρατού στον Αγιο Ανδρέα (και άλλες 52 οικογένειες στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι) προσπαθούν να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία των Ενόπλων Δυνάμεων, οργανώνουν τα επόμενα βήματά τους.

«Η βοήθεια και η προσφορά του προσωπικού είναι εξαιρετική και συγκινητική. Από τον διοικητή του κέντρου, τους αξιωματικούς και τον κάθε στρατιώτη, αισθανόμαστε πως μας άνοιξαν την αγκαλιά τους», λέει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, που κατέφυγε στο ΚΑΑΥ με το παιδί του. Το σπίτι τους στο Μάτι καταστράφηκε ολοσχερώς. «Δεν θα φύγει ποτέ από τη σκέψη μας η 23η Ιουλίου. Η καταστροφή ήταν τρομερή και βρεθήκαμε απροστάτευτοι και χωρίς καμιά ενημέρωση», θυμάται ο κ. Παπαδόπουλος. Υστερα από 3-4 ημέρες και αφού εφοδιάστηκαν από τις προσφορές αλληλεγγύης με τα αναγκαία σε ρούχα και είδη για το νοικοκυριό, δύο εθελόντριες τους έφεραν στον Αγιο Ανδρέα. Ηταν τέτοιο το σοκ που είχε ζήσει, που ένιωσε σαν να ξεκινάει μια καινούργια ζωή.

«Ξεκινούσαμε πάλι από το μηδέν. Δεν είχαμε τίποτα. Επρεπε να φτιάξουμε ξανά ένα σπιτικό. Είπα, εδώ είναι το σπίτι μας. Κι έτσι ξεκινήσαμε με ένα γερό καθάρισμα και τακτοποιώντας όλα στην εντέλεια», συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

«Χακί» φιλοξενία πυροπαθών-1

Οι γκαρσονιέρες, εξοπλισμένες με μικρό ψυγείο και κλιματισμό κι έχοντας το δικό τους μπάνιο και μπαλκόνι, καλύπτουν τις βασικές στεγαστικές ανάγκες. Μέσα στον φροντισμένο χώρο του ΚΑΑΥ και κοντά στη θάλασσα, βοηθούν στη σταθεροποίηση της δύσκολης ψυχολογικής κατάστασης ανθρώπων που τόσο δοκιμάστηκαν από τη φονική και καταστροφική πυρκαγιά. Ευτυχώς, όπως μας διαβεβαίωσαν από τις Ενοπλες Δυνάμεις, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στη φιλοξενία, θα συνεχιστεί μέχρι να μπορέσουν οι πυρόπληκτοι να βρουν κανονικό σπίτι.

Στο ΚΑΑΥ προσφέρονται από το προσωπικό, στους πυρόπληκτους που φιλοξενούνται, δύο γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό), γεύματα που παρασκευάζονται στο κέντρο με δαπάνη του Στρατού. Το φαγητό παρέχεται σε ένα χώρο καφετέριας απέναντι από τις γκαρσονιέρες των φιλοξενουμένων.

Μπαίνοντας στον χώρο του ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα βλέπουμε πως μεγάλο μέρος των δέντρων είναι καμένο. Η φωτιά είχε εισβάλει στον χώρο και χρειάστηκε τεράστια κινητοποίηση του προσωπικού για να ανακοπεί, καθώς απειλούσε και εκατοντάδες παιδιά άλλων κατασκηνώσεων. Ταυτόχρονα, με απόφαση της διοίκησης έπεσε το συρματόπλεγμα για να μπορεί να διαφύγει ο κόσμος.

«Η φιλοξενία είναι πολύ καλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μας απασχολούν ένα σωρό προβλήματα. Σήμερα ο κάθε πυρόπληκτος έχει 1.000 ερωτήσεις, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Πού θα τις υποβάλουμε αυτές; Δεν υπάρχει οργανωμένη παρουσία των δήμων για ενημέρωση», λέει στην «Κ» ο κ. Σταύρος Ραφτόπουλος, το σπίτι του οποίου στην περιοχή Κιούπι καταστράφηκε ολοκληρωτικά.

«Το ζήτημα της ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Να μαθαίνουμε οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεσή μας, τις όποιες αποφάσεις και ρυθμίσεις, αλλά και γενικότερα. Εδώ δεν φτάνουν αυτά, είμαστε κάπως κλεισμένοι στον κόσμο μας. Εχουμε ανάγκη από πρόσβαση σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, εάν μπορούσαμε να είχαμε και στο δωμάτιό μας», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Αλήθεια, οι μεγάλες αλυσίδες που πωλούν τέτοια είδη, καθώς και υπολογιστές, δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάποιες προσφορές για τους πυροπαθείς;», αναρωτιέται. Πάντως ορισμένοι εμφανίστηκαν να διαφημίζουν την εγκατάσταση κεραιών, φυσικά με το αζημίωτο. «Εδώ δεν έχουμε χρήματα να πάρουμε έναν καφέ, ένα παγωτό, και κάποιοι ψάχνουν πελατεία», εκρήγνυται ο κ. Παπαδόπουλος. Καθώς η γκαρσονιέρα μετατρέπεται σε κατοικία με διάρκεια, προκύπτουν και άλλες ανάγκες, όπως βραστήρας και τοστιέρα ή εξοπλισμός για το πλύσιμο των ρούχων.

Αγωνία και καχυποψία

Πολλοί από τους πυρόπληκτους που φιλοξενούνται στο ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα δεν έχουν λάβει ακόμα τις οικονομικές ενισχύσεις, παρότι έχουν κάνει τα χαρτιά τους. Η αγωνία, η προσμονή, ακόμα και η καχυποψία για το ποιοι προηγούνται και το ποιοι θα πάρουν τελικά τα επιδόματα είναι διάχυτες, μαζί με τις μνήμες από το άγριο απόγευμα και την αίσθηση πολλών πως επρόκειτο για εμπρησμό.

«Είναι σωστό να αποζημιωθούν, μαζί με όσους είχαν χτίσει νόμιμα και έχασαν το σπίτι τους, εκείνοι που έχτισαν παράνομα, είχαν αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες μπορεί να έπαιξαν αρνητικό ρόλο στην τραγωδία; Ή, πολύ περισσότερο, να αποζημιωθούν εκείνοι και όχι οι νόμιμοι;», αναρωτιέται ο κ. Ραφτόπουλος. Τα ερωτήματα δεν παύουν να τριβελίζουν το μυαλό όσων έζησαν την τραγωδία.

Μέσα στο σταχτί που τους περιβάλλει, η ζωή εισβάλλει με την πολύχρωμη αισιοδοξία της. Οπως με το πουλάκι που χάρισαν προ ημερών στον κ. Στέλιο και μπήκε στην καρδιά του, καθώς το έχει δίπλα του στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος των ΚΑΑΥ που έγινε το νέο σπίτι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή