Τι μένει από μια μεγάλη γιορτή;

Τι μένει από μια μεγάλη γιορτή;

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μένει την επαύριο μιας μεγάλης γιορτής; Πόσα κομμάτια του εαυτού σου έχεις να συγκεντρώσεις την επόμενη ημέρα; Τι χρειάζεται να κρύψεις; Τι πρέπει να κρατήσεις; Ποιες είναι, τελικά, οι συγκρούσεις και οι ισορροπίες μιας γιορτής; Την αφήγηση ενός γλεντιού, από την προετοιμασία του οικοδεσπότη ή του προσκεκλημένου, έως την κορύφωση του… δράματος καταγράφει η επετειακή, πέμπτη έκθεση της νομαδικής γκαλερί K-Gold, αυτήν τη φορά στην Καλλονή της Λέσβου.

Η έκθεση δεν γίνεται τυχαία στη Λέσχη «Αρίσβη», όπως καθόλου τυχαία δεν γίνεται στο κεντρικότερο χωριό του –ταλαιπωρημένου– νησιού. Οπως λέει στην «Κ» ο ιδρυτής της γκαλερί Νικόλας Βαμβουκλής, «κλείνοντας τα πέντε μας χρόνια και εκθέτοντας κάθε καλοκαίρι και σε άλλο σημείο του νησιού, εξ ου και η νομαδικότητα της K-Gold, επιστρέφουμε από εκεί απ’ όπου αρχίσαμε το 2014: από την Καλλονή. Βέβαια, έπαιξε και κάτι ακόμη ρόλο: η επιμονή των ντόπιων να ξαναδώσουμε λίγη ζωή στο χωριό». Η Λέσχη «Αρίσβη», που ιδρύθηκε το 1905, προοριζόταν, μέχρι προ ολίγων ετών, μόνον για άνδρες αστούς, διανοουμένους και κοσμοπολίτες. «Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει ότι δεν αρκούσε απλώς να είσαι σπουδαγμένος για να μπεις», λέει ο Νικόλας Βαμβουκλής. Πρόσφατα, όμως, η λέσχη άνοιξε στο ευρύ κοινό, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο ισόγειο του δύο επιπέδων κτιρίου. Μάλιστα, η βιτρίνα της βιβλιοθήκης χρησιμοποιείται ως αναπάντεχη οθόνη προβολής βιντεο-περφόρμανς.

Η φετινή έκθεση, με τον αρκούντως σαρκαστικό και αινιγματικό τίτλο «Πώς να πέσετε με χάρη», περιλαμβάνει έργα των Zoe Williams, Lucy και Jorge Orta, Νάνας Σαχίνη, Grace Wales Bonner και Harley Weir, Γιώργου Μαραζιώτη, Alice Mann, Βαλίνιας Σβορώνου, Cole Lu, ΣΕΡΑΠΙΣ, Dan Stockholm, Greta Alfaro, Αναστασίας Μηνά, Alvaro Deprit, Jacopo Miliani και Antonietta Federici Miliani, Παύλου Νικολακόπουλου, Karim El Maktafi, Βασίλη Παπαγεωργίου και Pierre Magendie. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες φιλοξενήθηκαν στο νησί, μετατρεπόμενοι σε πρεσβευτές καλής θέλησης της ομορφιάς της Λέσβου. Εκ των έργων, δύο ήταν αναθέσεις, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο: του Γιώργου Μαραζιώτη, μία εγκατάσταση με ζωγραφικά και γλυπτά έργα στην είσοδο, που απεικονίζει τον τρόπο που φαντάστηκε ο καλλιτέχνης την επαύριο μιας γιορτής της λέσχης το 2034· η δεύτερη ανάθεση είναι η περφόρμανς του Pierre Magendie, ο οποίος, με φλογέρα και φωνή, αναπαρέστησε γιορτές των Πυρηναίων Ορέων απ’ όπου κατάγεται. «“Καλέ, φλογέρα παίζ’ αυτός;” θυμάμαι τον παππού μου να αναρωτιέται στα εγκαίνια της έκθεσης», εξομολογείται γελώντας ο Νικόλας Βαμβουκλής.

Ο νεαρός ιδρυτής της νομαδικής γκαλερί, που κάθε χρόνο δίνει ζωή σε εμβληματικά –εγκαταλελειμμένα ή μη– κτίρια του νησιού του, λέει, εντούτοις, κάτι ακόμη συγκινητικότερο, αναφερόμενος στις παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις της έκθεσης: «Ξέρετε πότε ξέχασα όλη την κούραση και τον κόπο; Οταν ήρθε ένα πιτσιρίκι Ρομά και με ρώτησε για τον Pierre Magendie: “Εκείνος ο κύριος, που χτυπούσε με το πόδι το κεφάλι του, θα ξανάρθει; Θέλω να τον ξαναδω!”. Τότε, είπα “χαλάλι”».

​​«Πώς να πέσετε με χάρη». Λέσχη «Αρίσβη», Καλλονή Λέσβου. Εως 2 Σεπτεμβρίου. 11.00 – 14.00, 19.00 – 22.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή