Νέα όξυνση στη σχέση των Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης – Μόσχας

Νέα όξυνση στη σχέση των Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης – Μόσχας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο βήμα κλιμάκωσης της έντασης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Ο λόγος είναι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ξεκινήσει τις διαδικασίες παραχώρησης του αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, η διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση της, να σταματήσει ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος να συλλειτουργεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επίσης, με βάση την ίδια απόφαση το ίδιο θα κάνουν και οι μητροπολίτες της Ρωσικής Εκκλησίας με τους μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόκειται για διακοπή της κοινωνίας σε δύο φάσεις, καθώς θα συνεχιστεί η δυνατότητα συλλειτουργίας με ιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ οι πίστοι της Ρωσικής Εκκλησίας θα μπορούν να εκκλησιάζονται σε ναούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε ανακοίνωση του, είχε υπενθυμίσει ότι δεν είναι τωρινό το αίτημα της Ουκρανίας για παραχώρηση αυτοκέφαλου στην εκκλησία της. 

«Στη κρίσιμη κατάσταση, όταν η Κωνσταντινούπολη αρνήθηκε ουσιαστικά να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου, το Πατριαρχείο Μόσχας είναι υποχρεωμένο να σταματήσει τη μνημόνευση του Πατριαρχή Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου κατά τη θεία λειτουργία και μετά βαθυτάτης θλίψεως, να διακόψει τη συλλειτουργία με τους ιεράρχες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ανέφερε, μετάξυ άλλων, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας. «Σε περίπτωση της συνέχισης της "αντικανονικής" δραστηριότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο έδαφος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα υποχρεωθούμε να σπάσουμε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης», προσέθεσε.

Mάλιστα, αναφέρει πως κάθε ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες αυτής της διαίρεσης θα πέσει προσωπικά στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο και τους υποστηρικτές του σε επισκόπους που την υποστηρίζουν. Μάλιστα, κάνει λόγο για κίνδυνο για την παγκόσμια Ορθοδοξία, καλώντας τους προκαθήμενους των ορθόδοξων εκκλησιών να λάβουν θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή