ΕΛ.ΑΣ.: Ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση επίθεσης

ΕΛ.ΑΣ.: Ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση επίθεσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιοι είναι οι κανόνες «εμπλοκής» και τι οδηγίες έχουν δοθεί από την ηγεσία της ΓΑΔΑ στους αστυνομικούς σκοπούς για τις περιπτώσεις που αντιμετωπίσουν επιθέσεις όπως αυτή των μελών του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία του Ιράν; Στο ερώτημα απαντούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, με αφορμή όσα συνέβησαν χθες το πρωί έξω από την πρεσβεία του Ιράν.

«Η πρώτη επιβεβλημένη ενέργεια του σκοπού είναι να πάρει μέτρα αυτοπροστασίας. Δηλαδή, να φροντίσει να προφυλάξει τον εαυτό του από την επίθεση», σχολίασε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής, όπως η χθεσινή, πρώτο μέλημα του σκοπού πρέπει να είναι η ενημέρωση της Αμεσης Δράσης. «Είναι βασικό ο φρουρός να δώσει αμέσως εικόνα για το περιστατικό που εκτυλίσσεται, ούτως ώστε ακόμη και αν ο ίδιος δεν προσπαθήσει να αποτρέψει την επίθεση, να το κάνουν οι δυνάμεις που θα ειδοποιηθούν να σπεύσουν στο σημείο», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας. Πρόσθεσε ότι το σύστημα άμεσης ειδοποίησης του κέντρου επιχειρήσεων, με τη χρήση ενός μπουτόν έκτακτης ανάγκης (είχε προ ετών εγκατασταθεί πιλοτικά σε σκοπιές), βρίσκεται εκτός λειτουργίας: «Προϋπέθετε η ΓΑΔΑ να χρησιμοποιεί το σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει», είπε. Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών σημειώνουν ότι οι αστυνομικοί σκοποί είναι συνήθως εφοδιασμένοι με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Τι συνέβη στην περίπτωση της πρεσβείας του Ιράν; Ο φρουρός είτε δεν είχε στην κατοχή του χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, προκειμένου να την πετάξει κατά των επιτιθέμενων, είτε, το πιθανότερο, αιφνιδιάστηκε και δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση όπλου, εδώ τα πράγματα είναι μάλλον περισσότερο περίπλοκα. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η χθεσινή δράση των μελών του «Ρουβίκωνα» δεν συνιστούσε απειλή για την ασφάλεια της εγκατάστασης ή τη ζωή του σκοπού και, επομένως, η χρήση του ατομικού οπλισμού από τον σκοπό δεν ήταν ενδεδειγμένη. Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει ότι οι διεθνείς κανόνες εμπλοκής προβλέπουν ότι σε περίπτωση που οι δράστες δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του αστυνομικού τότε ο τελευταίος μπορεί να ρίξει προειδοποιητικές βολές στον αέρα. «Ξεπερασμένο» χαρακτήρισε το μέτρο φύλαξης των κτιρίων με εξωτερικές σκοπιές ο κ. Καλλιακμάνης, επισημαίνοντας ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι αστυνομικοί σκοποί βρίσκονται εντός και όχι εκτός των εγκαταστάσεων που φρουρούν. Πάντως, όλοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών συμφώνησαν ότι η εικόνα του συναδέλφου τους με το μακό μπλουζάκι δημιούργησε –σωστά– αρνητική εντύπωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή