Αναβιώνοντας τη μαγεία του ιστορικού ξενοδοχείου «Ματζέστικ»

Αναβιώνοντας τη μαγεία του ιστορικού ξενοδοχείου «Ματζέστικ»

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα σελίδα επιχειρεί να γυρίσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το ξενοδοχείο «Ματζέστικ». Το διατηρητέο κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, πολύ κοντά στην Ομόνοια, χάσκει με σκαλωσιές εδώ και περίπου 20 χρόνια, αφού η αξιοποίησή του έχει «κολλήσει». Πριν από περίπου 15 χρόνια οι Αρχές του ιδρύματος, υπό την ηγεσία του Γ. Μπαμπινιώτη, επιχείρησαν να το αξιοποιήσουν, ωστόσο δικαστικές προσφυγές έβαλαν τροχοπέδη στη διαδικασία. Τώρα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού μακροχρόνιας ενοικίασης του διατηρητέου.

Η ιστορία του «Ματζέστικ», που περιήλθε στο πανεπιστήμιο μέσω του κληροδοτήματος Παπαδάκη, αποτυπώνει τις στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ. «Σε μια παλαιά διαφήμιση με πενταψήφιο τον αριθμό τηλεφώνου του “Ματζέστικ” (που ήταν “Μέγα Ξενοδοχείον”) διαβάζουμε ότι διαθέτει 80 “ευρύχωρα” δωμάτια, “με νερά τρεχούμενα ζεστά και κρύα. Καλοριφέρ, ανελκυστήρας και ιδιαίτερα διαμερίσματα μετά λουτρού”. Οι “τιμαί” διαφημίζονταν “προσιταί”, καθώς ήταν ένα ξενοδοχείο μεσαίας σειράς», έγραφε στα τέλη του 2015 στην «Κ» ο πάντα ακριβής Νίκος Βατόπουλος για την ιστορία του εντυπωσιακού αθηναϊκού ξενοδοχείου. «Πρόκειται για κτίριο το οποίο ανήκει στο κληροδότημα Παπαδάκη, τα έσοδα του οποίου δίνονται σε υποτροφίες φοιτητών», παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, ο αναπληρωτής πρύτανη οικονομικών υποθέσεων στο ΕΚΠΑ Θωμάς Σφηκόπουλος. Το κτίριο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1915 και 1925 και λειτουργούσε έως το 1967 το ιστορικό ξενοδοχείο «Ματζέστικ». Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο, τρεις ορόφους και δώμα – στέγες, συνολικής επιφανείας 3.574,40 τ.μ. Σήμερα στο κτίριο υλοποιούνται εργασίες επισκευής που προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 5 Οκτωβρίου, με σκοπό την άρση της επικινδυνότητας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης, καθώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Σφηκόπουλο, ο σχεδιασμός προβλέπει να ακολουθήσει η πρόσκληση υποβολής τεκμηριωμένων προτάσεων για την εκμετάλλευση του ακινήτου, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσής του, και σε δεύτερη φάση θα ανατεθεί το έργο της ανακατασκευής στους προτιμητέους επενδυτές. Στόχος του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο επενδυτής να επισκευάσει το κτίριο και να προχωρήσει στην επένδυση. Η ίδια ήταν η στόχευση και στον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος χρονολογείται περίπου τρεις δεκαετίες πίσω. Τότε έγινε προσφυγή με επιχειρήματα μεταξύ άλλων και για τον τρόπο ανακατασκευής του κτιρίου. Καθώς η δικαστική διαδικασία συνεχιζόταν ήλθαν η οικονομική κρίση και η απαξίωση του κέντρου. Πλέον, οι τουριστικές επενδύσεις στην Αθήνα αναπτερώνουν την ελπίδα του ΕΚΠΑ για την αξιοποίηση του «Ματζέστικ». «Απαιτούνται περίπου 5 με 6 εκατ. για την επισκευή. Είναι ένα ποσό αδύνατο να διαθέσει το ίδρυμα», παρατηρεί ο κ. Σφηκόπουλος, ο οποίος απαντά και στην κριτική αριστερών φοιτητικών παρατάξεων –και δη του ΚΚΕ– για κατασκευή εστίας στο κτίριο του «Ματζέστικ». «Θα έπρεπε το ΕΚΠΑ να λειτουργήσει ως επενδυτής για να τηρήσει τους όρους του κληροδοτήματος. Δηλαδή, να αξιοποιήσει επενδυτικά το “Ματζέστικ” και με τα χρήματα που θα έπαιρνε να έδινε υποτροφίες», λέει. Ο δρόμος βέβαια μέχρι να πέσουν οι σκαλωσιές άνοιξε και όλοι ευελπιστούν ότι θα αποφευχθεί μία τυχόν ακόμη δικαστική εμπλοκή.

Αναβιώνοντας τη μαγεία του ιστορικού ξενοδοχείου «Ματζέστικ»-1

Το ξενοδοχείο διέθετε 80 ευρύχωρα δωμάτια και είχε προσιτές τιμές.

Κρίση και γραφειοκρατία αποθαρρύνουν

Η κρίση έχει επηρεάσει και την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων, που επιβαρύνεται και από τη γραφειοκρατία. Χαρακτηριστικό είναι ότι απαιτείται έγκριση της Περιφέρειας ακόμη και για αλλαγή των κουφωμάτων, με αποτέλεσμα ουκ ολίγες φορές το ΑΕΙ να έχει χάσει επίδοξους ενοικιαστές. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νέων κληροδοτημάτων προς τα ΑΕΙ έχει σχεδόν μηδενιστεί. Τα μεγάλα και ιστορικά πανεπιστήμια της χώρας έχουν και τα περισσότερα κληροδοτήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4182/2013, όλες οι κοινωφελείς περιουσίες υπόκεινται στην εποπτεία και στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας. Eτσι, συντάσσεται ετησίως από τον διαχειριστή ξεχωριστός προϋπολογισμός, απολογισμός και ισολογισμός, οι οποίοι αποστέλλονται για έγκριση. Καμία δαπάνη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλιώς.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν στην πράξη από τη φαινομενικά διεκπεραιωτική διαδικασία είναι πολλά. Τα ΑΕΙ ζητούν να προβλεφθούν πιο πρακτικές και ευέλικτες διαδικασίες για τις εργασίες περιορισμένης ανακαίνισης και επισκευών των ακινήτων, χωρίς να απαιτείται και η έγκριση του υπουργείου Παιδείας για ποσό που μπορεί να καθοριστεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Η παλαιότητα και η κακή κατάσταση των ακινήτων αποτελούν μειονέκτημα σε σχέση με άλλα ακίνητα που προσφέρονται και είναι ανταγωνιστικά. Κάποια κληροδοτήματα ελλείψει ενεργητικού δεν μπορούν να επισκευαστούν, άλλα χρειάζονται εγκρίσεις, διαγωνισμούς, συμφωνία με ιδιοκτήτες κ.λπ., την ίδια στιγμή που για τα ιδιωτικά ακίνητα χρειάζεται απλώς μια απόφαση για την επισκευή τους. Μέχρι σήμερα, τα ΑΕΙ υιοθετούν τη λογική να μισθώνονται τα ακίνητα ως έχουν, χωρίς παρεμβάσεις, αλλά με χαμηλότερο μίσθωμα. Προβλήματα προκύπτουν, επίσης, από τις συνιδιοκτησίες σε ορισμένα ακίνητα, τις δεσμευτικές διαδικασίες των απαλλοτριώσεων των οικοπέδων κυριότητας των κληροδοτημάτων, τον χαρακτηρισμό ακινήτων ως διατηρητέων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή