Κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση από το ΔΝΤ για τις συντάξεις

Κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση από το ΔΝΤ για τις συντάξεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kόκκινη κάρτα έβγαλε το ΔΝΤ στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αναίρεση του μέτρου μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019, ενώ πολύ επιφυλακτικός για τη στάση του Βερολίνου ήταν χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα επενδυτών στο Λονδίνο, με αφορμή τη συνάντησή του, μια μέρα πριν, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου χθες, ήταν κατηγορηματικός ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στις θέσεις του ΔΝΤ για τις συντάξεις από το καλοκαίρι. Ουσιαστικά, θεωρεί ότι το μέτρο είναι και διαρθρωτικό και δημοσιονομικό, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Είναι διαρθρωτικό επειδή –κατά την άποψη του ΔΝΤ– η εφαρμογή του θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον, από δημοσιονομικής πλευράς, η περικοπή των συντάξεων θα δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται για να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και φοροελαφρύνσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, τόνισε τον συμβολισμό του, λέγοντας ότι «η εφαρμογή του θα στείλει ένα καθαρό σήμα ότι η Ελλάδα παραμένει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων».

Τις εντελώς αντίθετες θέσεις για τις συντάξεις είχε υποστηρίξει λίγο νωρίτερα ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερωτήσεις επενδυτών στο Λονδίνο. Είχε πει, συγκεκριμένα, ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, καθώς μετά το 2030-2040 δεν θα υπάρχουν πλέον οι παλαιοί συνταξιούχοι, τους οποίους αφορά, άρα το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό. Στο δημοσιονομικό υποστήριξε ότι υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, λόγω υπερπλεονασμάτων, όχι μόνο να περικοπούν οι συντάξεις, αλλά και να εφαρμοστούν κάποια από τα αντίμετρα. Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση για τον συμβολισμό μιας τέτοιας απόφασης, σε ό,τι αφορά την τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, είπε ότι δεν τον καταλαβαίνει, από τη στιγμή που δεν επηρεάζεται η βιωσιμότητα του συστήματος και ισχυρίστηκε ότι ακόμη και το ΔΝΤ πλέον δεν φαίνεται να επιμένει ιδιαιτέρως σε αυτό το σημείο. Λίγο αργότερα, ο κ. Ράις τον διέψευσε.

Πάντως, για τα αποτελέσματα των επαφών του στο Βερολίνο με τον ομόλογό του κ. Σολτς και τον κ. Μοσκοβισί, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πολύ προσεκτικά και κάθε άλλο παρά προεξόφλησε αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης. Είπε συγκεκριμένα ότι τους παρουσίασε τα στοιχεία και ελπίζει «να καταλήξουμε σε αποδεκτή λύση», αποφεύγοντας να μιλήσει συγκεκριμένα για αναστολή του μέτρου. Ακόμη είπε πως η κυβέρνηση παρουσίασε τα επιχειρήματά της και ότι πιστεύει πως «η συζήτηση θα είναι δημιουργική».

Οι εκπρόσωποι των επενδυτών έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το θέμα των συντάξεων, ενώ επίσης έκαναν σκληρές ερωτήσεις για τα προβλήματα επενδύσεων όπως της Eldorado, αλλά και για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για την Eldorado, o κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι ειδική περίπτωση, καθώς βρίσκεται σε τουριστική περιοχή και σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα οι κανόνες προστασίας περιβάλλοντος είναι σεβαστοί.

Το μήνυμα του κ. Τσακαλώτου στους επενδυτές ήταν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει εκπλήξεις». Για την ανάπτυξη είπε ότι ίσως υπερβεί λίγο τον στόχο του 2% το 2018, ενώ για το υπερπλεόνασμα ανέφερε ότι φέτος ίσως φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, αν και αναγνώρισε πως η Κομισιόν είναι λίγο πιο απαισιόδοξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή