10ετές πρόγραμμα συντήρησης δημοσίων έργων

10ετές πρόγραμμα συντήρησης δημοσίων έργων

Κάθε νέο έργο που θα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα υποστήριξης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποχρεώσεις του κράτους σε σχέση με τα δημόσια έργα δεν τελειώνουν όταν αυτά παραδίδονται. Πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τη συντήρησή τους. Την υποχρέωση αυτή αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο καθιερώνει 10ετές πρόγραμμα συντήρησης και υποστήριξης για τα δημόσια έργα. Κάθε νέο έργο που θα εντάσσεται στο ΠΔΕ θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα συντήρησης και υποστήριξης, μετά την περίοδο καλής λειτουργίας του, ενώ θα ενταχθεί στο ΠΔΕ και η συντήρηση των υφιστάμενων έργων, για τα οποία δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή το σχετικό κόστος.

Το νομοσχέδιο, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στο υπουργικό συμβούλιο, θα προβλέπει επίσης τη διαμόρφωση ενός 20ετούς προγράμματος κάθε είδους δόσεων που οφείλει το Δημόσιο, όπως για τα έργα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τον αναπτυξιακό νόμο. Θα γίνει, δηλαδή, μια καταγραφή των υποχρεώσεων του κράτους, ώστε να προσαρμόσει αναλόγως τον προγραμματισμό του σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις.

Η κυβέρνηση, όπως λέει ο κ. Παπαθανάσης, θα γνωρίζει από ποια βάση ξεκινάει ο σχεδιασμός κάθε εθνικού προγράμματος ανάπτυξης, έχοντας τα δεδομένα των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του κράτους.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τάξη σε διάσπαρτες διατάξεις που υφίστανται ακόμη και από τη δεκαετία του 1950. Τα έργα θα ταξινομηθούν ανάλογα με το αν ανήκουν στο εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα ξεκαθαρίσουν τα ανενεργά έργα. Θα υπάρχει επίσης καταγραφή για τα έργα ΣΔΙΤ και τις χρηματοδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου εξυπηρετούν και τη διαμόρφωση του νέου δημοσιονομικού – διαρθρωτικού προγράμματος 4ετούς διάρκειας, που θα καταθέσει το φθινόπωρο η κυβέρνηση, ενόψει των νέων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του κράτους για συντήρηση και για δόσεις, θα προκύπτει ο δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρχει για επενδύσεις.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το νέο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης θα μπορεί να βασιστεί σε στοιχεία που θα αντληθούν από το 20ετές πρόγραμμα δόσεων και το 10ετές της συντήρησης των έργων.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα δοθεί για διαβούλευση έως το τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή