Δεν είναι χώρα αυτή – μέρος 3ο

Δεν είναι χώρα αυτή – μέρος 3ο

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πόρισμα ειδικής επιτροπής για τη βία και την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, το οποίο η επιτροπή έπεξεργαζόταν ένα χρόνο (!), και το οποίο δημοσιεύτηκε τις προάλλες, περιλαμβάνονται προτάσεις όπως η “κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας” για τους φοιτητές και τους καθηγητές, η αντιμετώπιση της κατάληψης χώρων των ΑΕΙ από καταληψίες με την προσφορά άλλων χώρων εκτός ΑΕΙ στους καταληψίες, η απομάκρυνση των ΑΤΜ από τα πανεπιστήμια (για να μην προκαλούν, προφανώς) και η “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους” για το ότι όταν χτυπάνε άλλους φοιτητές ή καθηγητές “δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”. Για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στα πανεπιστήμια η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία “μονάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών”, υπονοώντας προφανώς ότι οι ναρκομανείς και οι έμποροι που βρίσκουν καταφύγιο στα ΑΕΙ είναι φοιτητές. Το πόρισμα καταλήγει στο συγκλονιστικό συμπέρασμα ότι “η πλήρης εξαφάνιση οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς στο ακαδημαϊκό περιβάλλον θα αποτελούσε ουτοπικό στόχο”.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένα απόγευμα Κυριακής, τρεις μαθητές μπήκαν σε νηπιαγωγείο της περιοχής τους και προκάλεσαν φθορές σε έπιπλα, παιχνίδια και βιβλιοθήκες. Οι δράστες ήταν μαθητές Δημοτικού, ηλικίας 10 και 9 ετών.

Εν τω μεταξύ, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς διαπιστώθηκε πως το Υπουργείο Υγείας επιτρέπει την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί -οι γονείς αρκεί να φέρουν μια απλή βεβαίωση από παιδίατρο. Όμως, αν οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους εξαιρεθούν από το μάθημα των θρησκευτικών, το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλει ότι θα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ρητά ότι το παιδί “δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος”.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τοποθέτησε λουκέτο στα κάγκελα της κεντρικής εισόδου του κτιρίου της “υπό το φόβο εισβολής μελών της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας”. Στο Αγρίνιο μια 19χρονη που καθόταν σε ένα παγκάκι δέχτηκε στο πρόσωπο μια αυτοσχέδια φωτοβολίδα όταν ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο σχεδόν το 1/4 των παιδιών που βρίσκονταν στη Μόρια της Λέσβου είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει σκέψη ή και απόπειρα αυτοκτονίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ανδριανός Γκούρμπατσης, εμπειρογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων στο Μάτι, κατηγορεί το πυροσβεστικό σώμα για απόπειρα συγκάλυψης. Δύο μήνες μετά, λέει, δεν έχει ακόμα καν υποβληθεί το “δελτίο πυρκαγιάς”, το οποίο συνήθως συντάσσεται την επόμενη ημέρα.

Πρόσφατα, επίσης, Υφυπουργός της ελληνικής κυβέρνησης ανέβασε τη διεύθυνση του σπιτιού ενός επιστήμονα, μαζί με φωτογραφίες της τοποθεσίας, στο Facebook. O επιστήμονας είχε δημοσιεύσει έρευνα που απέδιδε ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για την έκταση της τραγωδίας στο Μάτι. Ο ίδιος Υφυπουργός αργότερα απείλησε να καταργήσει τη Διαύγεια.

Το έχουμε ξαναγράψει: Δεν είναι χώρα αυτή . Δεν είναι χώρα αυτή . Έτσι φαίνεται, τουλάχιστον. Διαβάζεις τους τίτλους των ειδήσεων, τα tweets και τα Facebook posts πολιτικών και πολιτών και λες, δεν είναι δυνατό. Δεν γίνεται να υπάρχει ακόμα αυτή η χώρα. Δεν βγάζει νόημα.

Θα σας πω το εξής.

Μεθαύριο Κυριακή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις, της World Values Survey. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια αξιακή έρευνα και τα αποτελέσματα λίγο-πολύ περιγράφουν το αξιακό υπόβαθρο από το οποίο προκύπτουν τα παραπάνω.

Αλλά η World Values Survey, που διεξάγεται από το 1981, χαρτογραφεί αντιλήψεις, ανάγκες, φόβους και ανησυχίες σε δεκάδες άλλες κοινωνίες από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών είναι αναρτημένα στο ίντερνετ, μπορεί να τα δει οποιοσδήποτε. Και αξίζει να τα μελετήσει κανείς. Παραδόξως δείχνουν ότι δεν είμαστε μοναδικοί. Δεν είμαστε εντελώς αλλιώτικοι από όλους τους άλλους. Ναι, υπάρχουν “καλύτεροι”. Πιο προοδευτικοί και προηγμένοι. Αλλά υπάρχουν και πολύ περισσότεροι πολύ “χειρότεροι”.

Σύμφωνοι, αυτή “δεν είναι χώρα”. Αλλά οι περισσότερες χώρες του κόσμου “δεν είναι χώρες”, υπό αυτή την έννοια. Τελικά μάλλον “αυτός δεν είναι κόσμος”.

Το αν αυτό είναι ένα καθησυχαστικό ή ένα απελπιστικό συμπέρασμα, είναι ένα άλλο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή